«Ліга Успіху» — таку неофіційну назву має проект «Розвиток громадської активності підлітків і молоді вразливих категорій», який у Запоріжжі реалізовує Благодійний фонд «Імпульс. ЮА».

30 юних дівчат та хлопців шкільного віку протягом трьох місяців змагалися з власною скованістю, долали невпевненість, вчилися висловлювати та відстоювати свою точку зору. Вони опанували інструменти командоутворення, проектного менеджменту, фандрайзингу, навчилися розподіляти обов’язки і зрозуміли, що навіть у своєму віці здатні змінювати світ і себе у світі.

Вони підкорили Дніпро, розповіли про себе та свою діяльність у Львові, не покинули взимку в біді пернатих мешканців Хортиці, і втілили в життя сім різних соціальних ініціатив. Вони вчили всіх охочих англійській мові, знайомили з культурою та традиціями Кореї, розповідали фотоісторії без слів, проводили майстер-класи у дитячих будинках, висаджували дерева, за допомогою залучених спікерів вчили перетворювати хобі на бізнес і навіть підняли таку суспільно-важливу тему, як булінг у школах.

Про них і вони про себе говорили не лише на теренах соцмереж, а й у традиційних запорізьких ЗМІ – на хвилях радіостанції та з екранів телевізорів. І все це у межах одного проекту. Ми готові представити ті самі сім речей, яким навчила нас «Ліга Успіху»:

  1. ДОВІРЯТИ. ПОВАЖАТИ. ПІДТРИМУВАТИ

Будь-які відносини будуються на довірі. Без довіри не буває дружби, без довіри немає команди. З першого дня нашого знайомства відносини в колективі будувалися на повазі та довірі. Ми разом створювали затишну та дружню атмосферу, щоб кожен учасник та учасниця команди почували себе вільно, впевнено та захищено.

Велика увага була приділена повазі та підтримці. Адже навчившись поважати людей всередині команди, діти з повагою ставитимуться до оточуючих та навколишнього світу.

  1. НЕ БОЯТИСЯ БУТИ СОБОЮ та ПРИЙМАТИ ІНШИХ ТАКИМИ, ЯКИМИ ВОНИ Є

Будь собою! Одне із наших неофіційних правил, яке згодом переросло у стиль життя. Усі ми різні, і цим ми унікальні. Кожен/кожна зі своїми талантами, які щосуботи розкривалися в новій іпостасі.

Так, вже існуючі таланти примножилися новими, і в дітей прокинулися здібності до акторської майстерності, до написання текстів, до відеозйомки, монтування відео і навіть до викладання.

Великим здобутком є те, що підлітки навчилися підтримувати творчі поривання одне одного і навіть допомагали реалізовувати креативні задуми своїх друзів по команді – писали сценарії, влаштовували фотосесії, готували презентації та організовували поїздки.

  1. КРИТИЧНО МИСЛИТИ

«Ліга успіху» навчила своїх вихованців у першу чергу бути чесними самими з собою. Завдяки заздалегідь змодельованим ситуаціям діти вчилися приймати зважені рішення та відстоювати їх.

Підлітки усвідомлюють, що не піддаючись маніпуляціям та маючи на кожну ситуацію власну думку, вони можуть зробити власне життя більш успішнішим. Щоб досягти вершини успіху та залишатися інтелектуально незалежними необхідно експериментувати, аналізувати, переосмислювати, робити висновки і звичайно ж, переносити зміст вивченого на власний досвід.

  1. БРАТИ НА СЕБЕ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

Чим раніше ми починаємо брати на себе повну відповідальність за свої дії, вчинки, слова, емоції в різних ситуаціях, тим легше нам буде йти по життю. Цю тезу засвоїли і учасники «ЛІГИ», які спочатку боялися, а потім проявляли власну ініціативу та сміливо брали на себе відповідальність.

На шляху до професійного зростання ми неодноразово влаштовували «розбір польотів», але й не забували хвалити за успіхи.  Натомість вмотивовані діти стали самостійними, а тренери в цей час всіляко підтримували та відзначали їх досягнення.

  1. ПРАЦЮВАТИ В КОМАНДІ

Ми команда. Ми одне ціле. І коли мова йде про соціальні проекти чи важливі зміни – наші серця б’ються в унісон. Бути командою непросто, але попри всі труднощі та бар’єри, «лігауспішники» таки змогли насолодитися спільною роботою, навчилися розподіляти ролі та бути цільним механізмом.

«Гравець виграє ігри, а команда – чемпіонати» — це про нас. І ми не помилилися, коли не стали виконувати за дітей всю роботу, а створили умови для максимальної реалізації команди і «натренували» її на досягнення.

  1. БАЧИТИ В ПРОБЛЕМІ МОЖЛИВІСТЬ

З десяток вправ знадобилося для того, аби учні зрозуміли – ця теза працює. І застосовувати її можна в різних аспектах життя – від особистих труднощів – до навчання.

При холодному розумі та гарячому серцю можна знайти позитивний вихід з будь-якої ситуації, головне усвідомити урок, який вона припідносить, оцінити власні можливості та не картати себе за помилки, а оперативно вирішувати їх.

 

  1. ЗАЙМАТИСЯ ВОЛОНТЕРСТВОМ

Робити добро, допомагати іншим, саморозвиватися, відкривати нові горизонти, накопичувати досвід, змінювати світ і робити те, що любиш – все це за допомогою волонтерства, яке користувалося особливою популярністю на «Лізі Успіху» та, без перебільшень, приносило щастя юним волонтерам та волонтеркам.

Вони навчилися співпереживати та почувати себе більше, ніж просто дітьми, вони відчули себе юними «супергероями», які уже не на словах, а на реальних вчинках знають, як можна змінити своє місто та світ. Лишилося визначитися зі своїм напрямом, і вперед до мрій.

«Ліга Успіху» виховала 30, якщо не майбутніх громадських діячів, так активістів точно, та знайшла найкраще застосування їх талантам. Кожен/кожна з них активні і талановиті по-своєму, але завдяки таким підліткам, як вони, ми можемо бути спокійними за майбутнє нашої країни.

У нас підростає гідне покоління. Вони будуть кращими, ніж ми!

Проект реалізований за підтримки Всеукраїнської ініціативи “Активна Громада” від Інституту «Республіка» та Національного Демократичного Інституту (NDI)

 

Команда проекту «Ліга успіху»

Фотографії учасників та команди проекту