День захисту дітей у нашому проєкті відбувся по-особливому. Цього дня ми вирішили дати можливість дітям висловити те, що їх непокоїть і про що вони мріють. Приділити максимум уваги саме емоціям, почуттям, думкам та мріям дітей.

І це важливо не лише з точки зору дотримання парадигми цього дня, а й з точки зору повноцінного розвитку дитини. Адже прояв з боку дорослих уваги та поваги до думок та почуттів дітей – одна з важливих передумов формування повноцінної самодостатньої особистості. Яка і зараз, і в майбутньому буде поважати себе, а відповідно — зможе відстояти свої кордони, не буде боятися захистити свою недоторканість – і в психологічному, і у фізичному сенсі. Тож минулої суботи діти могли проявляти і творити свої мрії. А потім – разом з мамами створювати візуалізацію світу своєї мрії, свій маленький ідеальний світ.

Було надзвичайно цікаво спостерігати, як діти та мами жваво обговорювали, що саме буде містити їхній світ мрії, хто і де буде проживати, де він буде розташований і так далі. Це був надзвичайно корисний і цікавий досвід спільного планування. І мами, і діти змогли більше дізнатися про мрії один одного, знайти точки перетину та спільні прагнення, до яких вони будуть рухатися разом.

Серед мрій, про які говорили діти, були як і глобальні – про Перемогу та мир в Україні, так і багато особистих: про повернення татусів з фронту, про повернення родин до втрачених домівок, про мандрівки, про друзів, про домашніх улюбленців, про іграшки також. Щиро бажаємо, щоб всі ці візуалізовані мрії обов’язково справдилися, і обов’язково – якомога скоріше!

Звичайно, всі учасниці та учасники заходу, і дорослі, і юні, отримали цього разу величезну купу подарунків від наших друзів та партнерів! Діти – солодощі від благодійного фонду «Ліберті Еід» (якими вони, подіваюсь, поділяться і з мамами))), а також іграшки та канцелярські товари від наших британських друзів Didcot to Dnipro; та для мам — спеціальні набори жіночої гігієни від Ukrainehilfe Königstein та Johanniter-Weihnachtstrucker – адже підтримана мама зможе краще піклуватися про дітей! Плюс – брендовані подарунки від наших друзів, «Безпечного простору для жінок та дівчат». Само собою, всі йшли після заходу із гарним настроєм – що було ще одним важливим додатком до всього отриманого!

Наші активності триватимуть і далі, тож запрошуємо мам та дітей приєднуватись!

До участі у заходах проєкту запрошуються жінки та діти віком від 6 до 16 років вразливих категорій (ВПО, прийомні/опікунські сім’ї, діти-сироти, діти з інвалідністю і т.п.)

Зареєструватися до участі у наступних заходах проєкту можна за посиланням https://forms.gle/Y2K2XEbjTN4TU3N99

Захід відбувся в межах проєкту «Майстер-класи для дітей та їх опікунів в Україні з використанням арт-терапевтичних методів», який реалізує Благодійний фонд «Імпульс.UA» за підтримки ГО «Німецько-Український форум» Deutsch-Ukrainisches Forum e.V.

Партнером проєкту є Запорізька обласна універсальна наукова бібліотека