У День незалежності України, 24 серпня, у Братиславі відкрилася виставка фотографій, присвячена місту Оріхову Запорізької області. Виставка отримала назву «Незламний Оріхів», і покликана показати життя невеличкого українського міста під постійними обстрілами та бомбардуваннями з боку росіян.

Авторкою світлин є молода фотографиня із Запоріжжя Анастасія Мєтєлєва. Вже декілька років вона живе та працює у Словаччині. Влітку нинішнього року вона на деякий час повернулася до рідного міста, щоб зробити світлини про наслідки російського повномасштабного вторгнення в Україну. Одним із місць зйомки став і прифронтовий Оріхів.

Як розказала сама авторка під час презентації фотовиставки, знімки були зроблені під час поїздки разом з волонтерами до Пункту незламності Оріхова. «Під час зйомки у самому Пункті незламності та на вулицях міста кожні кілька хвилин ми чули, як працює артилерія, як снаряди пролітають у нас над головою та вибухають десь неподалік. Але це був мій свідомий вибір – зробити фотографії та показати світу правду про масштаби руйнувань, які приносить російське вторгнення мирним містам та селам України», поділилась своїми спогадами Анастасія Мєтєлєва.

На світлинах представлені вулиці Оріхова, постраждалі від російських обстрілів, та місцевий Пункт незламності Оріхова, що був зруйнований прямим влучанням російської керованої авіабомби 9 липня нинішнього року. Ця трагічна подія і стала поштовхом для фотографині ініціювати проведення виставки у Братиславі. «Окупантам вдалося зруйнувати міський Пункт незламності, але їм не вдалося знищити дух незламності міста Оріхова. Ми хочемо показати усьому світу, як це маленьке містечко продовжує протистояти російській агресії, наче уособлення незламного українського духу у боротьбі за продовження свого життя», зазначила авторка світлин.

Виставка організована за підтримки Українського Інституту в Словаччині, у приміщенні якого і розташувалась експозиція. Як зазначила під час презентації виставки директорка Українського Інституту в Словаччині, пані Людмила Вербицька, проведення подібних заходів, спрямованих на інформування європейців про події в Україні, є надзвичайно важливою частиною роботи Інституту, як і розвиток культурного діалогу між Словаччиною та Україною.

Свою оцінку фотографіям виставки «Незламний Оріхів» дав відомий український дизайнер Микола Коваленко, чиї плакати, присвячені війні в Україні, також представлені в Українському Інституті. За словами митця, світлини Анастасії Мєтєлєвої поєднали в собі важливий документальний зміст та яскраву художню форму, що робить їх особливо цінними та цікавими для глядача.

Авторка планує продовжувати свою роботу, спрямовану на привернення уваги світу до війни в Україні засобами мистецтва. Серед її наступних задумів – фотовиставка під робочою назвою «Фактури війни», над підготовкою якої вона вже почала працювати.

Фотографії з відкриття виставки Українського Інституту в Словаччині та Анастасії Мєтєлєвої