У Запоріжжі підбили підсумки проекту «Ліга успіху»

У Запоріжжі підбили підсумки унікального в своєму роді проекту «Розвиток громадської активності підлітків і молоді вразливих категорій». Ініціатива отримала неофіційну назву «Ліга успіху», а її учасниками стали тридцять хлопців і дівчат нашого регіону. На минулих вихідних в приміщенні обласної бібліотеки вони провели підсумковий захід під назвою Final Challenge.

Протягом п’яти місяців 30 учасників та учасниць проекту розвивали свої знання і навички в різних сферах: впевненості в собі і ораторської майстерності, лідерства та роботи в команді, основ проектного менеджменту та фандрайзингу. Представники «Ліги успіху» їздили до Львова для вивчення досвіду місцевих організацій в роботі з дітьми та молоддю. Отримані в ході навчання знання і навички учасники проекту спробували втілити в семи власних міні-ініціативах — культурних, освітніх, соціальних, екологічних.

Підсумковий захід проекту було названо Final Challenge, «Фінальний виклик», оскільки практично вся відповідальність за його підготовку та проведення лягла на самих учасників. Вони самостійно розробляли програму, сценарій, готували презентації і відеоогляди, оформляли зал і готували каву-брейк і так далі. Гостями заходу стали рідні та близькі учасників «Ліги успіху», а також представники органів освіти, громадських організацій, журналісти. За оцінкою організаторів проекту та гостей, зі своїм «дипломним» завданням учасники проекту впоралися на «відмінно».

На думку ініціатора проекту, директора благодійного фонду «Імпульс.ЮА» Миколи Колодяжного, результати «Ліги успіху» перевершили всі очікування. «Якщо чесно, ми з тренерками «Ліги успіху», Олесею Лапіковою та Іриною Яскраво, спочатку хвилювалися, чи відгукнуться потенційні учасники, чи будуть вони готові реалізовувати свої міні-проекти. Але досвід розвіяв всі наші сумніви і перевершив очікування: хлопці і дівчата із задоволенням включилися в заняття «Ліги успіху», і з величезним натхненням взялися за реалізацію власних ініціатив».

За словами самих учасників проекту, «Ліга успіху» стала для них значущою подією в житті. Оскільки в школах, коледжах, в своєму звичному середовищі спілкування, вони не знаходили підтримки свого прагнення розвиватися, робити щось корисне для себе та інших. Для багатьох «Ліга успіху» стала можливістю реалізувати мрію про власні проекти.

Як кажуть ініціатори проекту, вони будуть продовжувати і розвивати розпочату в рамках «Ліги успіху» роботу. У планах — влітку провести розвиваючий табір на острові Хортиця, а з осені продовжити роботу в форматі оновленої і вдосконаленої «Ліги успіху».

Проект реалізовується за підтримки Всеукраїнської ініціативи «Активна Громада» Інституту «Республіка» і Національного Демократичного Інституту (NDI)