28-го квітня 2023-го року благодійному фонду «Імпульс.ЮА» виповнюється шість років. І саме в квітні виповнюється рік, як фонд почав системно працювати у сфері підтримки переселенців та інших вразливих категорій. У новій для себе сфері, переключитися на яку змусило повномасштабне військове російське вторгнення та його наслідки. Тож сьогодні коротко підіб’ємо підсумки цієї роботи та трохи розкажемо про подальші плани.

Вже у квітні 2022 року, за підтримки «Українського жіночого фонду», ми розпочали проєкт «Надання гуманітарної та соціально-психологічної допомоги жінкам з дітьми, які перебувають на території міста Запоріжжя та Запорізької області». Впродовж трьох місяців жінки та діти вразливих категорій, в першу чергу – з сімей переселенців, отримували соціально-психологічну та гуманітарну підтримку. Загалом в межах цього проєкту отримали допомогу 176 жінок вразливих категорій, переважно – переселенок, та 647 членів їхніх сімей.

Під час роботи ми побачили, що підтримки потребують не тільки ті жінки, які перебувають у місті Запоріжжі, а й ті, які знайшли притулок у сільських громадах області. Так у липні 2022 року розпочався проєкт «Надання комплексної соціально-психологічної та правової підтримки жінкам-ВПО з дітьми на території сільських громад Запорізької області», реалізацію якого підтримала громадська організація «Інститут економічних досліджень та політичних консультацій». До середини листопада в межах проєкту було проведено 12 виїзних заходів у сільських громадах Запорізької області. Комплексну психологічну, соціальну, правову та гуманітарну допомогу отримали 176 жінок-переселенок та 154 дитини з сімей ВПО.

Вже у серпні 2022 року продовжилася робота проєкту «Надання комплексної соціально-психологічної, правової та гуманітарної підтримки жінкам-переселенкам з дітьми, які перебувають у місті Запоріжжя» завдяки підтримці Програми малих грантів Посольства США в Україні. На цьому етапі проєкт продовжився до кінця грудня 2022 року. За цей період було проведено 40 заходів з комплексної психологічної, соціальної, правової та гуманітарної допомоги жінкам-ВПО з дітьми, які перебувають у Запоріжжі, у яких взяли участь 476 жінок-переселенок та 405 дітей з сімей переселенців.

З січня 2023 року розпочату роботу з підтримки жінок-переселенок з дітьми у місті Запоріжжя ми продовжили завдяки допомозі одразу декількох партнерів, серед яких ключову роль відіграли благодійна платформа Kind Challenge, неприбуткова організація «Громада» Hromada та особисто пан Ярема Кузишин. Також свою допомогу надали і продовжують надавати ще декілька партнерів. За січень-квітень поточного року було проведено ще майже півтора десятка заходів соціально-психологічної та гуманітарної допомоги для жінок-переселенок з дітьми, учасниками яких стали 134 жінки та 70 дітей з сімей переселенців. Ця робота продовжується і нині.

Окрім реалізації проєктів, за цей період було зроблено ще багато роботи, спрямованої на допомогу жінкам та дітям з сімей переселенців, та іншим вразливим категоріям. Завдяки допомозі цілого ряду партнерів та благодійників ми надавали продуктову допомогу, лікарські засоби, засоби гігієни для дітей тощо. Хоча надання гуманітарної допомоги не є пріоритетом нашої роботи, отримувачами такої підтримки стали сотні людей по Запоріжжю та області.

Навесні 2023 року ми розпочали ще один новий напрямок волонтерської діяльності: доставку гуманітарної допомоги у прифронтові населенні пункти Запорізької області. Вже передали кілька десятків наборів гуманітарної допомоги для мешканців Оріхівської та Преображенської громади, а також необхідні засоби для «пункту незламності» у багатостраждальному Оріхові. Цю діяльність плануємо продовжувати і надалі.

Впродовж цього року було багато сліз, сумних емоцій, болючих спогадів. Сотні важких історій переселенців, які прозвучали під час наших заходів. Дуже раді, що на наших активностях вдавалося і вдається створювати атмосферу безпеки і підтримки, яка допомагає переселенкам та їхнім дітям відчувати себе безпечно і комфортно, долати пережиті негаразди та знаходити натхнення рухатися далі.

За цей рік ми отримали підтримку цілого ряду старих і нових друзів та партнерів, яким принагідно щиро дякуємо:

— колективу Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки та особисто Ользі Волковій;
— Міжнародному благодійному фонду «Українській Жіночий Фонд»;
— Théâtre du Soleil та особисто Арману Сарібекяну;
— Nova Ukraine;
— Програмі малих грантів Посольства США в Україні;
— Громадській організації «Інститут економічних досліджень та політичних консультацій»;
— благодійній платформі Kind Challenge;
— неприбутковій організації «Громада» Hromada та особисто пану Яремі Кузишину
— Tidewater Ukrainian School і особисто пані Елеонорі Маляренко;
— громадській організації «Новий акрополь» Запоріжжя і особисто пані Надії Комаровій;
— Чеській гуманітарній організації «Люди в біді» / “People In Need”;
— громадській організації «УкрПростір» та особисто Наталії Селюковій;
— Women Safe Space Zaporizhzhia;
— волонтерській команді Петра Шота;
— благодійному фонду «Добряк» та особисто Вячеславу Зирянову;
— компанії L’Oréal Україна;
— компанії Yves Rocher Ukraine;
— громадській організації «Запорозькі берегині» та особисто Олені Шевчук;
— благодійному фонду «Карітас Запоріжжя»;
— громадській організації «Народний захист» та особисто Наталії Заболотній;
— громадській організації «Новий Акрополь» та особисто Надії Комаровій;
— громадському об’єднанню «Вогник» та особисто Івану Здоровцю;

та всім іншим прекрасним людям, які підтримують нашу діяльність! Завдяки вам ми можемо і надалі допомагати тим, хто постраждав від війни!

Дуже сподіваємося, що сьому річницю фонду будемо святкувати вже після Перемоги! В будь-якому разі продовжуємо працювати і робити свій внесок у перемогу України!