Проект «Розвиток громадської активності серед підлітків та молоді вразливих категорій Запоріжжя», або «Ліга успіху», набирає обертів у Запоріжжі. Впродовж січня учасники не тільки пройшли серію цікавих тренінгових занять, а й провели волонтерський захід і запланували наступний.

Вже за час зимових канікул в рамках проекту пройшло три тренінгових заняття. На них учасники представлялись і знайомились між собою, висловлювали свої очікування і проходили початкове анкетування. Під наставництвом досвідчених тренерів освоювали навички роботи в команді і колегіального ухвалення рішень, комунікацій і порозуміння в групі тощо. Відбулася і урочиста церемонія «посвяти» в члени «Ліги успіху». А 13 січня учасники та учасниці проекту провели свій перший волонтерський захід з підгодовування птахів у Національному заповіднику «Хортиця».

Впродовж січня відбулося ще кілька тренінгових занять, присвячених практичним навичкам громадської активності. Учасники проекту вчилися визначати проблеми місцевих громад, та спільно шукати шляхи їх вирішення. Також відбувся тренінг, присвячений роботі у соціальних мережах, навичкам формулювати думки та поширювати інформацію за допомогою сучасних інформаційних каналів. Після того учасники мали практичну роботу – челендж – завдання якого із натхненням виконували у групах.

Окрім того, для учасників «Ліги успіху» було проведено кілька цікавих розвиваючих зустрічей із спеціально запрошеними гостями. Молода писхологиня, блогерка та мандрівниця Дар’я Панченко поділилася секретами малобюджетних мандрівок Україною. І спільно з нею учасники «Ліги успіху» вже запланували пізнавальні поїздки да Дніпра та Вінниці. А відомий запорізький волонтер, лідер волонтерської групи AngelS Юрій Вдовцов провів цікаву розповідь про користь волонтерства для розвитку людини, та майстер-клас із підготовки та проведення волонтерського заходу. Спільно із волонтерами групи AngelS учасники «Ліги успіху» запланували поїздку до одного з інтернатних закладів Запоріжжя.

Можна без перебільшення сказати, що впродовж січня учасники та учасниці проекту отримали потужний імпульс до розвитку як особистості і як команда. Вони згуртувалися та надихнулися ідеєю спільного розвитку та корисної самореалізації.

Враження учасників та учасниць про перший місяць участі у проекті можна переглянути на відео, яке зняв і змонтував учасник проекту «Ліга успіху» Артемій Астафьєв: facebook.com/nnikkolo/videos/10211420488222907/

Для інформації
У Запоріжжі за підтримки Всеукраїнської ініціативи «Активна Громада» від Інституту «Республіка» та Національного Демократичного Інституту (NDI) триває проект «Розвиток громадської активності серед підлітків та молоді вразливих категорій Запоріжжя», неофіційною назвою якого є «Ліга успіху». Реалізує його місцевий благодійний фонд «Імпульс.ЮА».
Мета проекту – розвиток успішних особистостей серед підлітків та молоді вразливих категорій, та формування у них активної громадянської позиції. Особистостей, які зможуть бути успішними самі, та будуть здатні повести за собою до успіху інших.
Проект триватиме з грудня 2018 року по квітень 2019 року і включає цикл тренінгів розвитку особистісних якостей та розвиток необхідних знань та вмінь для реалізації власних ініціатив. Участь у ньому беруть 30 підлітків вразливих категорій Запоріжжя та Запорізької області. Найбільш активні учасники проекту здобудуть можливість поїхати у навчальний візит до одного з міст Західної України. А потім своїми силами спробують реалізувати власні міні-ініціативи на користь рідного міста.

 

Микола КОЛОДЯЖНИЙ,
координатор проекту