Минулої суботи, 21 жовтня, наші студенти долучилися до непересічної події. Вони стали учасниками спеціального показу в рамках Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. Більше того. Після перегляду на них чекав пізнавальний інтерактив щодо прав дитини.

Вже чотирнадцятий раз в Україні проходить Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. Чотирнадцять – такий середній вік учасників нашого перегляду. Так само чотирнадцять років головному герою документального фільму «Щоденник», який переглянули та обговорили.

Вікторія Верес, координаторка проведення показів Docudays UA у Запоріжжі, розказала коротко про фестиваль та його мандрівну частину, про його загальні цілі та особливості. Мета фестивалю дуже важлива для процесу виховання молодих громадян України: засобами кіномистецтва сприяти зміцненню почуття людської гідності, надихати на активні відповідальні дії задля побудови демократичного суспільства.
Для перегляду і обговорення організаторами невипадково був запропонований фільм «Щоденник» молодої української режисерки Олександри Чупріни. Як зазначили самі студенти-учасники перегляду, це фільм про них та про їхні повсякденні проблеми.
«Вчителі в школі кричать на нас, що ми тупішаємо рік від року» — зізнається головний герой стрічки, Денис. «Так само в моїй школі. Нам постійно кажуть, що ми гірші від іншого класу. А в іншому класі говорять, що вони гірші за нас» — ділиться вже власним досвідом одна з наших студенток. Цей та інші епізоди стрічки стали предметом жвавої дискусії.

Після обговорення фільму Ірина Чорна, тренерка з прав людини фонду «Посмішка дитини», провела надзвичайно цікавий інтерактив з правової освіти. Присвячений він був правам людини взагалі і особливостям прав дитини зокрема. Звідки походить таке поняття, як права людини, документи, якими вони зафіксовані, основні положення – про це учасники заходу змогли дізнатись з навчального фільму та під час цікавої міні-лекції. Зокрема, про ті базові права, які зафіксовані і у національному законодавстві:
— право на життя;
— заборона тортур;
— заборона рабства та примусової праці;
— право на свободу та особливу недоторканість
та про решту, які представлені у Загальній декларації прав людини та інших документах.
В чому особливість прав дитини, чому ці права виділені у окремий розділ поговорили учасники зустрічі у другій частині інтерактиву.
Зокрема, зупинилися на такому праві дитини, як право на захист від усіх форм фізичного та психологічного насильства, експлуатації, образи, недбалого чи грубого поводження з боку батьків, опікунів та будь-якої особи, що піклується про дитину.
«Нажаль, в нашому суспільстві все ще залишається поширеним нерозуміння неприйнятності будь-якого насильства над дитиною. Фізичного, психологічного, економічного», зазначила Ірина Чорна. Випадки насильства щодо дітей в повсякденному житті та способи протидії ним тренерка відкрито обговорила зі учасниками зустрічі і під час формальної дискусії, і після — під час дружнього чаювання.

Учасники заходу висловили щире задоволення від перегляду та інтерактиву. Своїми позитивними враженнями від глибини та обґрунтованості думок студентів поділились і організаторки, Вікторія Верес та Ірина Чорна, та запропонували продовжити подібні зустрічі.