У Запорізькій обласній бібліотеці відкрилася фотовиставка «Благодійність в об’єктиві». Сорок незвичайних фоторобіт з усієї України розповідають про діяльність тих, хто займається благодійністю, і про долі їхніх підопічних.

Уже всьоме в Україні пройшов національний фотоконкурс «Благодійність в об’єктиві», але вперше кращі роботи конкурсу були представлені в Запоріжжі. На знімках — унікальні кадри, зняті в зоні, що постраждала від війни; допомога бійцям АТО; діти зі складним долями і їх прагнення до життя; сім’ї та люди, що опинилися під ударами життя. І звичайно ті, хто не залишається байдужим до чужої біди.
Як розповів координатор проведення виставки в Запоріжжі, директор фонду «Імпульс.ЮА» Микола Колодяжний, мета ініціативи — заохочувати людей до участі у благодійництві. Показати як тих, хто потребує допомоги, так і тих, хто свою допомогу надає. «Для мене важливо, що ці фотографії демонструють реальних живих людей. Вони не ідеальні, але вони — як раз ті, хто потребує підтримки. Наприклад, це діти з серйозними патологіями розвитку. На жаль, наше суспільство часто не готове сприймати таких дітей. Хоча вони потребують допомоги перш за все, оскільки не здатні самі про себе подбати. І я сподіваюся, що сьогоднішня виставка стане ще одним кроком до їх прийняття іншими людьми», зазначив Микола Колодяжний.
Серед фотографій є і зроблені професіоналами, і аматорські знімки. Вони різні за сюжетом, за рівнем майстерності автора, але всі вони об’єднуються загальною ідеєю — допомагати людям вірити в добро і творити добро.
Цікаво те, що у монтажі експозиції активну участь взяли підопічні благодійного фонду «Імпульс.ЮА», студенти навчальної програми Access English Microscholarship Program. Серед них є діти, за плечима яких історії не менш важкі, ніж у героїв презентованих фотографій. Багато з них і сьогодні потребують підтримки. Та вони вже вносять свою частку у привернення уваги до інших людей, яким потрібна допомога суспільства.
Прийшли на виставку і гості, як спеціально займаються фотографією, так і ті, хто присвятив себе допомозі іншим. Серед них — Роман Кірченко, керівник проектів авторитетного запорізького фонду «Щаслива дитина». «Дуже важливо, що ця виставка показує людини людині. Не умовного депутата — умовної громаді, і не якийсь абстрактний соціум – можновладцю, що володіє ресурсами. Це встановлення зв’язку між звичайними людьми, кожен з яких може бути і одержувачем допомоги, і благодійником».
Своїми спогадами, пов’язаними з темою виставки, поділилася відома запорізька фотокореспондентка Катерина Клочко. «З власного досвіду можу сказати, що фотографувати дітей, а тим більше — дітей з проблемами здоров’я, дуже непросто. Потрібно вміти пробудити довіру у дитини, тоді вона розкривається, і ти можеш зробити знімки, що максимально яскраво передають її образ».
До речі, в нинішньому році особлива увага на виставці приділена саме дітям. У спеціальній номінації «Діти, поранені війною», на експозиції представлені знімки дітей, які постраждали від збройного конфлікту на сході країни.
На думку координатора виставки, Миколи Колодяжного, в благодійності нашого регіону є сюжети, гідні бути представленими на конкурсі. Як і фотографи, що вміють яскраво такі події показати. Можливо, завдяки натхненню нинішньої експозиції на наступній національній виставці з’являться і роботи із Запорізької області.
Організатори запрошують на експозицію журналістів, фотографів, представників благодійних та громадських організацій, волонтерських груп, і всіх, кому небайдужа тема благодійності. Виставка «Благодійність в об’єктиві» триватиме з 11 по 16 вересня на третьому поверсі Запорізької обласної бібліотеки. У будні з 9 до 19 годин, в суботу — з 9 до 17 годин. Вхід для всіх відвідувачів — безкоштовний.
З питань виставки можна звертатися до Миколи Колодяжного, координатора заходу, за телефоном 067 614 10 53 та електронною поштою nnikkolo@gmail.com.

Фотографії Сергія Андруха та Анастасії Мєтєльової