Свою роботу БФ «Імпульс.UA» зосередив на допомозі найбільш незахищеним і вразливим до наслідків війни верствам населення серед ВПО, а саме — жінкам-переселенкам із дітьми.

Більше п’яти років запорізький Благодійний фонд «Імпульс.UA» допомагає дітям вразливих категорій стати щасливими, успішними і соціально відповідальними людьми.

Коли розпочалася повномасштабна війна, команда Фонду приєдналася до сотень інших волонтерських та громадських ініціатив для подолання гуманітарної кризи та підтримки вимушених переселенців.

З 24 лютого 2022 року в області кількість внутрішньо переміщених осіб збільшилася на 129,2 тис осіб, і це число продовжує зростати. Сьогодні, за даними Запорізької обласної військової адміністрації, в області проживає 185,7 тисяч ВПО, серед них — близько 40 тисяч дітей та 7 тисяч осіб з інвалідністю.

Свою роботу БФ «Імпульс.UA» зосередив на допомозі найбільш незахищеним і вразливим до наслідків війни верствам населення серед ВПО, а саме — жінкам-переселенкам із дітьми. За підтримки Інституту економічних досліджень та політичних консультацій та за сприяння Європейського Союзу, команда організовує цикл комплексних виїзних заходів соціально-психологічної та правової підтримки для жінок-переселенок, які проживають у сільських громадах Запорізької області.

Як організація допомагає долати виклики війни у Запорізькій області, зокрема через проєкти соціально-психологічної та правової підтримки та якими сьогодні є потреби у жінок-переселенок із дітьми, які проживають у сільських громадах — розповідає Микола Колодяжний, директор БФ «Імпульс.UA».

Ми намагалися допомагати в усіх потребах, які виникали 

З початку повномасштабного російського вторгнення наш Фонд розпочав допомагати переселенцям, які почали у великий кількості приїжджати до Запоріжжя. Для нас це була дещо нова сфера, адже до початку повномасштабного вторгнення ми працювали в основному у сфері неформальної освіти. Але нові події принесли нові виклики. Тому наша команда вирішила спрямувати свої зусилля туди, де в цей момент найбільше загострились потреби суспільства — у сферу допомоги людям, які змушені були залишити свої домівки і шукати нове місце проживання через війну.

Спочатку ця допомога мала дещо несистемний і стихійний характер. Ми намагалися допомагати у всіх потребах, які виникали: житло для тимчасового проживання, продукти харчування, засоби гігієни, лікарські препарати, одяг та інші необхідні речі тощо. Для цього ми залучали і свої власні ресурси і можливості, і зверталися по допомогу до партнерів.

В області відкрито два «Безпечних простори для жінок і дівчат, які постраждали від війни»

Через деякий час, вже трохи здобувши досвіду і розуміння потреб переселенців, ми вирішили сконцентрувати свої зусилля на допомозі певній категорії ВПО, а саме — на допомозі жінкам-переселенкам із дітьми. Адже вони стали однією з найбільш незахищених і вразливих до наслідків війни верств населення. Так у квітні 2022 року, за підтримки Українського жіночого фонду ми розпочали реалізацію проєкту з соціально-психологічної та гуманітарної підтримки жінок-переселенок, які перебувають у місті Запоріжжі.

Ініціатива показала свою актуальність та затребуваність. В результаті на основі розпочатої роботи виникло ще декілька проєктів у цій сфері. Зокрема, разом з партнерами з громадської організації «УкрПростір» та за підтримки Підрозділу Жінки ООН в Україні у Запорізькій області було відкрито два «Безпечних простори для жінок і дівчат, які постраждали від війни», один у місті Запоріжжі, і один — у селі Лукашеве Широківської громади. Окрім того, за підтримки Програми малих грантів Посольства США в Україні продовжили системно надавати соціально-психологічну, правову та гуманітарну допомогу жінкам-переселенкам у Запоріжжі.

 

Підтримка жінок-переселенок у сільській місцевості 

Ми дійшли висновку, що подібної комплексної підтримки потребують жінки-переселенки, які перебувають у сільських громадах нашої області. Тим більше, що далеко не всюди у сільській місцевості вони можуть отримати необхідну підтримку. Так виникла ідея проведення виїзних заходів комплексної соціально-психологічної та правової допомоги для жінок-переселенок з дітьми у сільських громадах Запорізької області. Ця ідея була підтримана в межах грантового конкурсу від проєкту «Громадськість за демократизацію», який виконує Інститут економічних досліджень та політичних консультацій за сприяння Європейського Союзу.

Завдяки отриманому гранту ми змогли організувати цикл комплексних виїзних заходів соціально-психологічної та правової підтримки для жінок-переселенок у сільських громадах Запорізької області.

Проєкт охопив чотири об’єднані територіальні громади: Павлівська, Михайлівська, Михайло-Лукашівська та Петро-Михайлівська. Заходи відбулися у дванадцяти селищах цих громад, серед яких: Павлівське, Михайлівка, Михайло-Лукашеве, Соколівка, Петро-Михайлівка, Солоне, Дніпровка, Семененкове, Богатирівка, Привільне, Максимівка та Гнаровське. Загалом у заходах проєкту взяли участь більше 180 жінок-переселенок, та приблизно стільки ж їхніх дітей. А разом із членами родин опосередковано проєкт охопив не менше 500 осіб.

 

Під час багатьох зустрічей жінки плакали

Під час виїзних заходів жінки-переселенки та їхні діти отримували комплексну допомогу психологів та правознавця. Важливий і великий блок у кожному заході займала робота психологів, як з жінками, так і з дітьми. Психологи допомагали учасницям висловити і проявити свої важкі емоції, викликані вимушеним переїздом, втратою майна, житла, близьких людей та іншими негативними наслідками війни.

Під час багатьох зустрічей жінки плакали, настільки важкими та гострими є переживання, які спричинила війна. Часто від жінок-переселенок можна було почути фразу «Я нічого не хочу. Просто поверніть мені моє минуле життя».

Спеціаліст(к)и проєкту допомагають жінкам не тільки звільнитися від таких негативних емоцій, але й навчитися опановувати їх, долати їх, долати апатію і фрустрацію, та знаходити мотивацію і сили жити і рухатися далі. Тому також після зустрічі від учасниць також можна було почути: «Дякуємо, що приїхали і вислухали. На вулиці ось так зі своїми проблемами просто так до когось же не підійдеш…».

 

Війна не проходить безслідно для дитячої психіки

Також спеціаліст(к)и надають консультації щодо подолання проблем, які виникають у поведінці та емоційному стані дітей через наслідки війни. Перебування в зоні бойових дій, під обстрілами, в тимчасовій окупації, на жаль, часто не проходять безслідно для дитячої психіки. Як пом’якшити наслідки таких стресових впливів на дитину, і якими мають бути наступні кроки батьків, щоб від цих негативних наслідків позбавитись, також радять психологи під час заходів.

Окремим блоком є консультації з правових питань. А запитань у жінок переселенок завжди було багато: щодо отримання чи підтвердження статусу ВПО, щодо відновлення втрачених документів, щодо отримання належних виплат, щодо отримання компенсацій за пошкоджене чи втрачене майно, щодо отримання необхідної медичної допомоги для самих жінок та їхніх дітей, щодо влаштування дітей до освітніх закладів і так далі. На всі ці питання на кожній зустрічі спеціалісти проєкту намагаються дати консультації, а за необхідності — надають додаткову інформацію у дистанційному форматі.

На додаток до передбаченої проєктом консультативної допомоги, учасниці заходів також отримують і гуманітарну підтримку від партнерів Фонду: набори продуктів харчування, набори засобів гігієни, а також спеціальні засоби гігієни і спеціальні продукти харчування для дітей.

Потреби і проблеми, про які зазначають учасниці зустрічей, організованих проєктом «Надання комплексної соціально-психологічної та правової підтримки жінкам-ВПО з дітьми на території сільських громад Запорізької області»:

  • Психологічна підтримка: багато жінок-переселенок продовжують відчувати пригніченість, розгубленість, тривогу за близьких, які залишились на окупованій території;
  • Потреба у розважальних, пізнавальних та інтеграційних заходах для дітей, які будуть допомагати їм долати стрес через переїзд та адаптуватися на новому місці;
  • Гуманітарна підтримка (продукти харчування, засоби гігієни тощо);
  • У період похолодання загострилась необхідність у теплих речах та обігрівачах;
  • Постійною залишається потреба у ліках, як сезонних, так і для лікування хронічних хвороб;
  • Питання працевлаштування. Ті ж з числа ВПО, які постійно або частково працевлаштовані, говорять про бажання заробляти більше.

Проєкт «Надання комплексної соціально-психологічної та правової підтримки жінкам-ВПО з дітьми на території сільських громад Запорізької області» реалізується Благодійним фондом «Імпульс.UA» за підтримки Європейського Союзу та Інституту економічних досліджень та політичних консультацій в межах проєкту «Громадськість за демократизацію».

 

Джерело: Європейський Простір