Протягом травня «Ліга Успіху» впритул підійшла до старту проектів соціальної дії та заходів «рівний рівному», підготованих студентами. Студенти максимально зосередились на практичних завданнях, пов’язаних з реалізацією своїх планів, а заняття були сплановані таким чином, щоб надавати необхідну для цього інформацію та забезпечувати підтримку підлітків у їх першій організаторській роботі.


Ось як це було:

6 травня (Всі Свої), 9 травня (Луна Майбутнього, Бойові Запорізькі Слони)
Робота над презентаціями
Вже на 16 травня був запланований захід, на якому всі групи мали би розповісти про свої плани та ініціативи. Тому команди сконцентрувалися на підготовці презентацій, які б відповідали всім сучасним тенденціям і вимогам: як естетичним, так і змістовним. Заняття були максимально практичними: учасники працювали в окремих zoom-«кімнатах» за допомоги тренерів, а потім вчилися презентувати напрацьоване перед іншими учасниками.

13 травня
Додаткове заняття (Всі Свої)
Додаткове заняття у групи «Всі Свої» було присвячене доопрацюванню презентацій, «репетиціям» представлення свого проекту та роботі над робочими планами проектів. Можна сказати, це були останні підготування перед «Пітчингом проектів».

16 травня
Пітчинг проектів
Отже, студенти і студентки«Ліги Успіху»добре підготувались до презентації своїх ініціатив. Для того, щоб привернути до них увагу потенційної аудиторії, познайомити підлітків з форматом пітчингів та форумів-презентацій, навчити представляти свою команду на публіці та приймати критику експертів, благодійним фондом «Імпульс.ЮА» організований окремий публічний захід. Він проходив у форматі онлайн-пітчингу на платформі Zoom. Участь у події взяло близько 60 осіб.


Загалом було презентовано 9 проєктів:

Level UP – проєкт з особистісного розвитку для підлітків 15-20 років, які шукають шляхи власної самореалізації. На учасників очікують тренінги з ораторської майстерності, реалізації себе, навичок майбутнього та медіаграмотності.

Древні Укри – проєкт про історію, яку не покажуть у школі. Підлітки беруться за підвищення історичної обізнаності та підняття рівня зацікавленість у вивченні історії серед української молоді.

Outdoor_online.zp – проєкт для тих, хто прагне здобути базові навички туриста та мріє відправитися в онлайн-турпохід разом із відомими туристами аби знати в Запоріжжі цікаві місця для активного відпочинку.

VID (VideoInterpretedDoings) – проєкт націлений на привернення уваги суспільства до важливих соціальних проблем шляхом створення соціальних роликів на важливі тематики з залученням до відеопродакшену представників цільової аудиторії.

Animalworld – проєкт має на меті підвищити обізнаність власників тварин у наданні першої медичної допомоги домашнім улюбленцям та догляду за ними серед молоді 14-20 років.

Artforeveryone (Мистецтво для всіх) – проєкт пропонує підліткам віком 14-17 років підвищити свою обізнаність у культурно-мистецькій сфері за тематиками: культурна свідомість, танці, музика та живопис.

Libra: гармонія між людьми — проєкт направлений на інформування, пояснення, попередження та протидії булінгу між підлітками м.Запоріжжя. Буде цікавим для тих, хто хоче навчитися протистояти булінгу, розуміти свої права та поважно ставились до прав інших.

Корупція та покарання (Антикорупція) – проєкт з антикорупції підлітків, які взялися захищати свою країну від історичного ворога – корупції та ставлять собі за мету проведення інформаційно-освітніх заходів, спрямованих на розвиток негативного ставлення молоді до корупції та її проявів.

Книжковий Клуб «Книгарня Блека» – освітній проєкт направлений на популяризацію читання серед підлітків 13-17 років, які за допомогою читання книг зможуть розвинути критичне мислення, вміння аналізувати інформацію та піднімуть рівень культурної освіченості.

Проєкти запорізьких підлітків оцінювали досвідчені експерти в громадській та медійній сферах:
Валерія Овчарова — голова правління громадської організації NGO YES, регіональна представниця в Запорізькій області у USAID/ENGAGE;
ІрайсатМагомедова — директорка Громадської організації Запоріжжя. Платформа спільних дій;
Ольга Вакало– телеведуча каналу Суспільне Запоріжжя, голова редакційної ради Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ);
Олена Заставна – культурна діячка, директорка Художественный салон / Художній салон;
Наталя Селюкова – директорка Громадська організація «УкрПростір»;
Вікторія Дунаєва– координаторка проєкту «Простір підтримки» Благодійного фонду Карітас Запоріжжя.
Серед залучених експертів були також присутні випускники першого сезону «Ліги Успіху» і студенти Програми лідерства «Access».


Експертне журі не лише оцінювали проєкти команд, а й давали слушні поради та настанови для того, щоб зробити молодіжні ініціативи ще кращими. Також підліткам було зроблено кілька цікавих пропозицій, які відкривають перед ними нові можливості, а саме: проведення онлайн/офлайн-подій на базі коворкінгу«Запоріжжя: Платформа спільних дій», медіапідтримка від телеканалу «Суспільне Запоріжжя», участь у конкурсі грантів від Благодійного фонду «Карітас Запоріжжя» тощо. Студенти та студентки «Ліги успіху» охоче скористаються цими чудовими пропозиціями під час реалізації своїх проєктів.

За результатами виставлених балів було визначено умовних «переможців», які підготували найцікавіші та найактуальніші проєкти: команди «Древні Укри», «ArtforEveryOne (Мистецтво для всіх)», «Outdoor_online.zp».

Сюжет від ТРК «Суспільне Запоріжжя» можна подивитись за посиланням https://www.facebook.com/watch/?v=3976620299075601

До того директор БФ «Імпульс.ЮА» Микола Колодяжний та комунікаційна директорка Ірина Ярко анонсували подію на «Суспільному радіо», а також розказали про досвід «Ліги Успіху» роботи і навчання в умовах карантину:

Про один з проектів, Artforeveryone (Мистецтво для всіх), на передачі «Тема дня» розповіла програмна директорка БФ «Імпульс.ЮА» Лапікова Олеся:

20 (Всі Свої), 23 травня(Луна Майбутнього, Бойові Запорізькі Слони)
Рефлексія та аналіз
Після грандіозного пітчингу була потреба провести рефлексію, проаналізувати захід, що відбувся, та зробити відповідні висновки, виокремити «плюси» та «мінуси» у роботі команд. Звісно, що вражень і емоцій було багато!
Після того, як учасники поділилися враженнями, а тренери проекту підсумували фідбеки експертів, почалася практична робота над доопрацюванням проектів: корегуванням програм, складанням контент-планів, підготовці прес-анонсів – у залежності від першочергових потреб команди. До роботи долучились також дві учасниці Програми лідерства«Access», які надавали поради з власного досвіду.

27 (Всі Свої), 30 травня(Луна Майбутнього, Бойові Запорізькі Слони)
Анонси заходів та SMM
Останнє заняття в звичному форматі було присвячене повторенню та більш глибокому вивченню важливої теми – SMM та промоції своїх проектів у соціальних мережах. Учасники дізнавались, як створити ідеальну публікацію, як знайти постійних читачів і підписників, як просуватити свою сторінку, як правильно оформляти репости, чому важливо викликати в аудиторії емоції, як зробити лінк коротким і привабливим, як підібрати хештег та залучити аудиторію. Презентації-нагадування «ТОП-10 успішного поста в Фейсбуці» та «ТОП-10 секретів SMM», які були розіслані учасникам після заняття, стануть гарними порадниками у найближчій діяльності команд.
Крім того, були презентовані плани на літо: щотижневі спільні заняття для всіх груп «Ліги Успіху», окремі наради-консультації з командами проектів в зручний для них час та модульне заняття у форматі 5-денних інтенсивів. Новий розклад був сприйнятий позитивно, із завзяттям.

І це ще не все за насичений та справді зірковий травень!

Проекти соціальної дії та заходи «рівний-рівному»

Дві команди вже встигли почати реалізовувати свої проекти!
24 травня свій перший вебінар організувала команда «Древні Укри». Присвячений він був найголовнішій історичній пам’ятці Запоріжжя – острову Хортиці. Про її найбільш «історичні» та цікаві місця, таємниці острова та його особливості для учасників розказав історик, завідувач інформаційно-видавничого відділу Національного заповідника острова Хортиця, депутат Запорізької міської ради В’ячеслав Зайцев.
На конференції у Zoomбуло присутньо більше 20 учасників, а трансляція у Facebook зібрала 771 перегляд.

30 травня стартував проект «Outdoor – online.Zp», провівши для учасників онлайн-екскурсію Урочищем Вирва, а також розказавши про найкращі нетипові «туристичні» місця Запоріжжя: острів Сагайдачний, Балка Партизанська (Кайдацька), Дельта річки Верхня Хортиця, запорізькі водопади, Урочище Сагайдачного. Екскурсоводом у онлайн-турпоході стала співзасновниця Клубу активного відпочинку «Ptashka» Алена Попова.
Конференцію на платформу Zoomдивилося 15 учасників, трансляція на Facebook отримала 643 перегляди.

Консультації
Звісно, що це було б неможливо без постійного контакту з командами та менторської допомоги. «Наставники» груп, а іноді і підлітки самостійно організовували додаткові онлайн-зустрічі, щоб попрацювати над проектом.

Групи особистісного розвитку
«Імпульс.ЮА» продовжує практику роботи групи особистісного розвитку для всіх зацікавлених студентів і студенток фонду з психологом Катериною Ракитянською:
8 травня – Натхнення: де брати ресурс?
15 травня – Хто ти і чого хочеш (профорієнтація)
22 травня – Адаптація в новому колективі

Червень обіцяє бути не менш насиченим і активним – разом з новим форматом зустрічей, інтенсивними курсами та реалізацією проектів!

Олеся ЛАПІКОВА, керівниця програми «Ліга успіху»

Проект «Ліга успіху»/«Розвиток громадської активності серед підлітків та молоді вразливих категорій» здійснюється благодійним фондом «Імпульс.ЮА» за підтримки Відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні