Хоч січень розпочався святами і канікулами, це не зупинило «Лігу Успіху» на шляху до самовдосконалення та пізнання нового. Вже 8 січня відбулася зустріч учасників проекту з  групою креативних студентів з різних куточків України, що в межах ініціативи «Різдво разом» познайомили підлітків з традицією українського різдвяного вертепу, а також розповіли про те, як зустрічають зимові свята в різних регіонах нашої держави. Після яскравої театралізованої «офіційної» частини молодь ще довго не хотіла розходитись і влаштувала жваву дискусію, обмінюючись власним досвідом подорожей, волонтерської роботи та участі в різних проектах, ініціативах і фестивалях.

11 січня для учасників проекту була організована безкоштовна екскурсія до музейного комплексу «Запорізька Січ» на острові Хортиця. Під час екскурсії представник Національного заповіднику «Хортиця» і депутат Запорізької міської ради В’ячеслав Зайцев поділився з підлітками цікавою інформацією щодо ранніх людських поселень на території Запоріжжя, внутрішнього устрою Січі та щоденного побуту козаків, а також основні відмінності між туристично-музейним комплексом і його справжнім стародавнім прототипом. Незважаючи на холодну та вітряну погоду, учасники були в захваті від екскурсії і вирішили повторити похід ще раз у більш теплу та сонячну погоду.

Перший місяць 2020 року в проекті «Ліга Успіху» був присвячений роботі з засобами масової інформації. Перше заняття було присвячене взаємодії з традиційними ЗМІ: тренерка Ірина Ярко, яка має значний досвід роботи комунікаційною менеджеркою та викладання на факультеті журналістики, навчила учасників вибудовувати правильну комунікацію з журналістами, складати і поширювати прес-анонси та пост-релізи, анонсувати та коментувати заходи та ініціативи.

На цьому занятті підлітки спробували свої сили на практиці: об’єднані в невеликі групи, вони отримали короткий опис вигаданих подій і склали для них повноцінні прес-анонси, дотримуючись всіх необхідних вимог і правил. Після презентації напрацьованих результатів, кожна група отримала рекомендації щодо того, що можна було б покращити в створених текстах, а що вдалося особливо вдало.

Друге заняття в циклі роботи зі ЗМІ провела Ксенія Трайно, випускниця інших програм БФ «Імпульс.ЮА», яка має широкий досвід участі в радіо- та теле ефірах, презентації власних проектів наживо та надання коментарів для сюжетів у новинах. Вона поділилася власним досвідом подолання страху перед камерою, а також поділилася секретами, як краще підготуватися до ефіру, як реагувати на помилки під час виступу та яким чином лишатися спокійними в будь-якій ситуації. Підлітків чекало багато практичних вправ, серед яких був справжній «тренувальний» ефір: треба було протягом 5 хвилин перед справжньою камерою, яка здійснювала запис, розмовляти з «телеведучою» на задану тематику, не перебиваючи партнера. Експеримент видався неймовірно успішним: у дружньому колі всі учасники змогли спробувати себе в ролі телезірки і при цьому не відчувати страху або невпевноності в собі.

Наступне заняття було присвячене новому типу ЗМІ: соціальним мережам. Тренери розповіли, як правильно використовувати Фейсбук для поширення інформації та висвітлення своєї діяльності, а також поділилися секретами створення цікавого контенту, видимого для механізмів Фейсбуку. Учасники проекту, які досі не мали аккаунту в цій соціальній мережі, мали нагоду його створити. Всі вихованці «Ліги Успіху» були долучені до спільної закритої групи та в якості практичного завдання створили власні публікації про найцікавіше місце в бібліотеці, в якій проводяться заняття, дотримуючись отриманих інструкцій та порад щодо позначення в дописі людей, геолокації, настрою та хештегів – і, звісно, яскравих унікальних фотографій.

Врешті, всі три навчальні групи —  «Всі свої», «Луна майбутнього» та «Бойові запорізькі слони» — створили власні сторінки в Фейсбуці, які будуть наповнювати контентом протягом всього подальшого терміну реалізації проекту. Вже зараз вони почали публікувати  інформацію про себе та проведені разом заняття.

Так як темою січневого навчання була робота з засобами масової інформації, для учасників 31 січня була організована екскурсія на телерадіоканал UA Суспільне: Запоріжжя, де підлітки мали можливість побачити, як працює телебачення, як виглядають студії для запису прямих ефірів, блоків новин, ранкових шоу та інших телепередач, познайомитись з апаратурою, яка використовується під час роботи (камери, мікрофони, освітлення тощо), побачити процес створення контенту (монтаж передач у записі та робота продюсера під час прямого ефіру) та отримати цінні поради від генеральної продюсерки телеканалу. Вже зовсім скоро учасники повернуться в студію вже не в ролі екскурсантів, а як гості передач.

Крім цікавих та корисних навчальних активностей, команда «Ліги Успіху» намагається оргнанізовувати для учасників такий само цікавий і корисний відпочинок, який сприяв би гармонійному та усебічному розвитку підлітків. Тому 26 січня для них була організована екскурсія в галерею «Художній салон», де вихованці побачили оригінали робіт Пабло Пікассо, Івана Шишкіна, Сальвадора Далі, Марка Шагала, Макса Ернеста та інших відомих митців. Так як «Художній салон» веде свою діяльність в сучасній, орієнтованій на молодь формі, має креативний інтер’єр та проводить екскурсії цікавою, доступною та простою мовою, учасники були справді зацікавлені та задоволені від знайомства з мистецтвом.

Проект здійснюється за підтримки Відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні. Погляди учасників заходу не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США