З метою розвитку комунікативних навичок студентів програми Access у Запоріжжі та поліпшення їхньої загальної успішності було організовано та проведено ряд інтерактивних та розвиваючих активностей, як в рамках самої програми, так і додатково.

Волонтерка, представниця загальнонаціональної організації «Інститут республіка» Олеся Лапікова проводила для студентів заняття з розвитку ораторської майстерності. Під час занять волонтерка розказала про основні елементи побудови виступу, логічні та емоційні моменти, які слід враховувати під час виступу, про правила жестикуляції, способи аргументації та роботи із запереченнями. Всі теоретичні навички закріплювались практичними заняттями. Здобуті знання та навички з ораторської майстерності студенти спробували продемонструвати під час літнього інтенсиву у грі «За що я люблю Конан Дойля», з представленням та обговоренням улюблених літературних творів. Під час гри Олеся Лапікова також виступила у якості модератора та надала свої рекомендації щодо покращення виступів кожному зі студентів.

Для поліпшення контролю над власними емоціями та покращення загального самопочуття для студентів групи були проведені лекція та майстер-клас з йоги. Їх провели одні з найкращих викладачів йоги Запоріжжя Костянтин Яременко та Вікторія Лут. Під час заходів були представлені базові відомості про йогу та її можливості. Продемонстровані базові вправи, які можна виконувати для покращення самопочуття. Надані індивідуальні рекомендації студентам щодо вправ, виходячи з особливостей та фізичного стану того або іншого студента.

Цілий комплекс розвиваючих інтерактивних активностей було організовано під час першої частини літнього інтенсиву, 18-22 червня.
Було організовано та проведено власний кіноклуб. Стрічку для перегляду пропонували та обирали голосуванням самі студенти. І самі ж ініціатори перегляду виступили модераторами обговорення.
Кілька студентів висловили бажання спробувати себе у якості репортерів літнього інтенсиву. Спеціально для студентів групи майстер-клас з підготовки новинних повідомлень провела одна з молодих журналісток Запоріжжя. Нові знання та навички студенти спробували у підготовці матеріалів про перебіг інтенсиву.
Як вже зазначалось вище, навички з ораторського мистецтва студенти поєднали із знаннями англійського у грі «За що я люблю Конана Дойля». Волонтерка Олеся Лапікова виступила модератором та надала поради кожному студенту.
Елементи акторської майстерності студенти проявили у грі “My Life Story Club”. Студенти склали сценарії та організували невеличкі театралізовані виступи, демонструючи реальні чи вигадані незвичайні життєві історії.
Для інтерактивного знайомства з американською культурою та розвитком навичок публічного виступу був організований власний музичний клуб. На ньому студенти представили своїх власних улюблених виконавців, а бажаючі виконали улюблені музичні твори.
Ціле різноманіття інтерактивностей було влаштоване під час Open Air заняття у Парку Перемоги. Це були руханки з використанням англомовних завдань. Брейн-ринг за тематикою американської історії. Спільне розучування та виконання англомовних пісень. Настільні англомовні ігри, і так далі.

Для розвитку соціальної активності студентів програми також було реалізовано декілька активностей.
Спільними зусиллями студентів групи у центрі «Вікно в Америку» були встановлені контейнери зі збору ластикових кришок та відпрацьованих батарейок, з метою зменшення забруднення навколишнього середовища та подальшої переробки.
Напередодні Дня захисту дітей, 31 травня, студенти групи зібрали іграшки та речі, які координатором програми були передані підопічним дитячого відділення Запорізького обласного протитуберкульозного диспансеру, а це кілка десятків дітей від наймолодшого до підліткового віку.

На мій погляд, подібні інтерактивні, розвиваючі заняття є надзвичайно важливими для дітей, які є аудиторією програми – діти у складних життєвих обставинах. Адже маючи за плечима ті або інші пережиті трагедії, та непрості умови нинішнього існування, багато зі студентів відрізняються різного ступеня проблемами з комунікаціями, психологічними травмами та психологічними комплексами. І проведення з ними системних розвиваючих занять є запорукою їхньої загальної успішності.

Микола КОЛОДЯЖНИЙ,
координатор програми Access у Запоріжжі