Географія учасниць наших зустрічей розширюється. Тепер маємо і переселенок, які приїхали з Бахмута. А проблеми, з якими вони приходять, нажаль, залишаються тими ж, і такими ж гострими.

«Кожного ранку я прокидаюсь і дивлюсь новини, щоб дізнатися, що з рідними, які залишились у тимчасовій окупації», зізнається одна з учасниць. І вона була б рада обмежувати себе від безкінечного потоку важких новин. Але не може. Бо коли гортає стрічку соцмереж і телеграм-каналів, наче відчуває себе трохи ближче до тих рідних, які не змогли виїхати.

І знову на очах жінок-переселенок сльози. Здавалося б, вже багато місяців пройшло, як вони були змушені залишити домівки. Але думки про житло, про господарство, над якими працювали все життя, у які вкладали всі сили і час, про близьких людей, яких не вдалося вивезти, ці думки так само болять і потребують того, щоб виговоритися.

Вже перший захід у новому році показав, наскільки актуальним є продовження наших зустрічей соціально-психологічної підтримки для жінок-переселенок. Психологічні травми, стреси, отримані під час бойових дій та перебування у тимчасовій окупації, труднощі адаптації у новій громаді – це ті душевні рани та проблеми, які Україні доведеться заліковувати ще дуже довго. І чим раніше починати цю роботу, тим легше буде поратися з цими проблемами у подальшому.

Це яскраво підтвердила одна з учасниць зустрічі, яка прийшла на групу соціально-психологічної підтримки вже втретє. «Щиро скажу, тепер мені стало набагато легше на душі. Я пам’ятаю себе на першій зустрічі, і якою я стала зараз – це величезна різниця. Дуже вдячна за роботу, яку ми робимо тут, і за методики, які я можу використовувати самостійно», зазначила вона.

В тренінговій формі жінки змогли відпрацювати навички психологічного відновлення після пережитої травми, спричиненої переїздом, втратою домівки, змінами в житті та іншими факторами, пов’язаними з війною на території України.

Учасниці дізнались про прояви та вплив стресу на психіку дітей та дорослих, відпрацювали практики заземлення та перенаправлення уваги з важких думок та почуттів, що сприяють зниженню рівня тривоги. Також, поділились одна з одною досвідом організації побуту на новому місці проживання та способами релаксації, які допомагають заспокоїтись.

Традиційно, приємним бонусом до корисної роботи в групі стали набори гуманітарної допомоги, засобів гігієни та побутової хімії. Як ми абсолютно серйозно кажемо нашим учасницям, вони для того, щоб пару годин вони могли з пошуку «гуманітарки» і вирішення побутових проблем перенаправити на увагу до самої себе, на відновлення свого психологічного балансу та внутрішнього ресурсу.

Ми дуже раді, що можемо і надалі допомагати жінкам-переселенкам у їхніх перших кроках з подолання стресу і психологічних травм, які вони отримали внаслідок війни. За таку можливість щиро дякуємо нашим партнерам, організаціям і друзям, які надали підтримку на продовження цієї вкрай важливої роботи: неприбутковій організації «Громада» та особисто пану Яремі Кузишину, благодійній платформі bekind.ua; Tidewater Ukrainian School і особисто пані Елеонорі Маляренко; громадській організації «Новий акрополь» і особисто пані Надії Комаровій; пані Марії Растворовій та її друзям; та всім іншим прекрасним людям, які підтримують нашу діяльність! Завдяки вам ми можемо і надалі допомагати тим, хто постраждав від війни!

Окремо дякуємо за надане для проведення заходів приміщення Запорізькій обласній універсальній науковій бібліотеці.

Наші зустрічі соціально-психологічної і гуманітарної підтримки для жінок-переселенок будуть продовжуватися, тож бажаючі можуть зареєструватися до участі у онлайн-формі за посиланням https://forms.gle/Y2K2XEbjTN4TU3N99