«Туалет, кухня, спальня – все це було в одному місці. У підвалі, де ми жили місяць. Багаття розпалювали прямо там же, щоб не загинути від обстрілів. Я місяць не мила голову, і волосся стало чорним від бруду та диму». Жінка-переселенка, яка приїхала до Запоріжжя з Маріуполя, крізь сльози ділиться пережитими жахами російського нападу на рідне місто.

Жінка з Енергодару розказує, як у підвалах рашисти катували її близьких, які відмовлялися співпрацювати з окупантами. Як в буквальному сенсі здирали шкіру вживу, щоб зламати і тіло, і дух. Ще одна переселенка з Василівського району згадує про прильоти, які вбили її сусідку в неї практично на очах.

Це історії, які нам доводиться слухати кілька разів на тиждень. Будемо відвертими, вони не заряджають позитивом. Але цим жінкам потрібно виговорюватись і випускати свої почуття назовні, щоб рашистам не вдалося досягти своєї головної мети – зламати дух українців.

На щастя, знову можемо робити цю корисну справу у Запоріжжі. Дякуємо за цю можливість Посольству США в Україні, яке підтримало нашу ініціативу щодо надання комплексної соціально-психологічної, правової та гуманітарної підтримки жінкам-переселенкам з дітьми, які перебувають у місті Запоріжжя.

Впродовж наступних кількох місяців будемо мінімум двічі на тиждень проводити зустрічі для жінок-переселенок з дітьми, під час яких вони зможуть отримувати необхідну психологічну, правову, соціальну та гуманітарну підтримку. Як для самих жінок, так і для їхніх дітей.

Вчора, 11 серпня, вже відбулася перша зустріч цієї ініціативи. «Дякуємо дуже, змогли виговоритись, на душі стало набагато легше» — ці зізнання звучали від багатьох з учасниць.

До речі, вже скоро разом з партнерами відкриємо спеціальний безпечний простір для жінок-переселенок з дітьми на базі Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки. Де будуть проходити наші зустрічі в межах цього проєкту, а також багато інших корисних і цікавих активностей для жінок-переселенок та їхніх дітей.

Бажаючих взяти участь у наших зустрічах просимо заповнити анкету за посиланням https://forms.gle/NUyJnNLyw8M6DF7XA, де не забути зазначити свої контакти, і в порядку подання заявок ми будемо обов’язково запрошувати вас на наші заходи.

У випадку додаткових запитань звертайтеся за телефоном +380 67 614 10 53 або на пошту nnikkolo@gmail.com, Микола Колодяжний.

Проєкт «Надання комплексної соціально-психологічної, правової та гуманітарної підтримки жінкам-переселенкам з дітьми, які перебувають у місті Запоріжжя» здійснюється за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США. / Supported by the Democracy Grants Program of the U.S. Embassy to Ukraine. The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government

Партнером проєкту є Запорізька обласна універсальна наукова бібліотека