Початок повномасштабної російської агресії поставив перед українським суспільством нові виклики, тому числі — гуманітарні. Тому благодійний фонд «Імпульс.ЮА» за підтримки Українського Жіночого Фонду розпочав проєкт, спрямований на допомогу жінкам із дітьми, які зазнали негативного впливу війни.

Проєкт називається «Надання гуманітарної та соціально-психологічної допомоги жінкам з дітьми, які перебувають на території міста Запоріжжя та Запорізької області». Спрямований він на надання необхідної підтримки жінкам з дітьми міста Запоріжжя та Запорізької області, які опинилися в зоні бойових дій, в зоні тимчасової окупації, зазнали негативних соціально-психологічних та матеріальних наслідків російської агресії. Вплив допомоги від проєкту буде також спрямовано на дітей та інших осіб, які знаходяться у піклуванні цих жінок.

Проєкт працюватиме у двох основних напрямках. Перший – це надання гуманітарної допомоги жінкам з дітьми та особам, з ними пов’язаним (продукти харчування, в тому числі дитячого харчування, товари першої необхідності, засоби гігієни для жінок та дітей, ліки). Другий напрямок — це надання соціально-психологічної підтримки для жінок у подоланні власних кризових станів та у подоланні кризових станів дітей. В тому числі — консультації щодо того, як заспокоювати дітей у кризових ситуаціях війни, як пояснювати дітям події, що відбуваються в Україні, як переключати увагу дітей від негативного впливу кризових ситуацій тощо.

Вчора у приміщенні Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки відбулася перша зустріч команди проєкту із його учасницями. Серед них були багатодітні мами, які залишилися на території Запоріжжя, прийомні мами, а також мами-переселенки, які приїхали до нашого міста з окупованих територій.

Кожна з них разом з спеціалістом пройшла анкетування щодо виявлення емоційного та психологічного стану, а також щодо визначення актуальних гуманітарних потреб сім’ї. Бажаючі також отримали консультацію щодо того, як визначати власний емоційний стан, як висловити свої почуття та допомогти висловити свої почуття дитині, та як впоратися із проявами негативних емоцій. Також, звичайно, всі мами отримали набори гуманітарної допомоги, до якої увійшли продукти харчування, засоби гігієни для жінок і для дітей, а також матеріали для самостійної антистресової роботи з дітьми.

До заходу долучилися представниці Патрульної поліції Запорізької області, які опікуються допомогою вразливим категоріям населення. За словами поліціянток, проєкт дійсно є надзвичайно востребуваним, і потребує розширення соціально-психологічної допомоги для охоплення великої жінок та дітей, які пережили негативні впливи війни.

Важливість проєкту зазначила і одна з учасниць, мама, яка була змушена переїхати до Запоріжжя із Херсонської області. На її переконання, психологічна підтримка наразі надзвичайно потрібна всім, і особливо мамам, яким доводиться піклуватися і про себе, і про дітей – особливо.

Діяльність проєкту триватиме як мінімум три місяці, далі, за наявності потреби і ресурсів, можливо, буде продовжена.

Проєкт «Надання гуманітарної та соціально-психологічної допомоги жінкам з дітьми, які перебувають на території міста Запоріжжя та Запорізької області» виконує Благодійна організація «Благодійний фонд «Імпульс.ЮА» за підтримки Українського Жіночого Фонду.

Партнером проєкту є Запорізька обласна універсальна наукова бібліотека.