В Запоріжжі на Райдузі пройшов Urban пікнік. Усі бажаючі могли послухати про унікальний район Запоріжжя – Соцмісто, та долучитися до жвавого обговорення. Урбаністка та феміністка Наталя Лобач розповіла учасникам про особливість запорізької архітектури та участь жінок у розбудові міста.

“Соцмісто — це частина Запоріжжя, збудована в радянські часи. Воно було зведено таким чином, що давало мешканцям усе необхідне для проживання. Такі соцміста є у багатьох регіонах, але унікальність нашого в тому, що саме тут випробовували та втілювали найновіші ідеї того часу,” — розповіла Наталя Лобач.

Спікерка також зазначила, що соцміста планувалися, як осередок для проживання і роботи працівників промислових підприємств. Вони були цілими комплексами, де жили сім’ї робітників. Соцмісто надавало для них житло, харчування та всі соціальні блага. Але згодом почали будувати «хрущовки», бо постало питання про розселення великої кількості людей.
Наталя Лобач розповіла, що провідним архітектором Соцміста в Запоріжжі була жінка — Ольга Яфа.

“У інших країнах Європи в 30-ті роки жінки лише виборювали свої права, а у нас в цей час жінки уже будували міста,” — з гордістю поділилась Наталя.

Окрім Соцміста, учасники пікніку дізнались про комфортність проживання у Запоріжжі. Наталя розказала про його візитівки і про те, що вони аж ніяк не поступаються родзинкам закордонних курортних міст. Експертка згадала, як колись проводила екскурсію Запоріжжям двом полякам. І запитала в них, навіщо вони приїхали до нас, адже у Польщі так багато красивих містечок. Іноземні гості відповіли, що такі містечка, як у них, є по всій Європі. А до Запоріжжя приїхали, аби побачити саме індустрію та промислові цікавинки міста.

“Запоріжжя справді цікаве з точки зору промисловості, адже де ви ще знайдете дамбу посередині міста? Якщо і розбудовувати тут туристичну сферу то, на мою думку, треба робити акцент саме на цьому,” — зазначила спікерка.

Після виступу Наталі Лобач бажаючі могли доєднатись до настільних ігор, присвячених темі гендерних питань, які допомогли більше дізнатись про гендерні стереотипи і важливість боротьби з ними.

Здійснено в рамках проекту за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США. / Supported by the Democracy Grants Program of the U.S. Embassy to Ukraine. The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government

 

Анастасія АГАРКОВА