Для благодійного фонду «Імпульс.ЮА» 2022 рік став роком здатності відповідати на нові виклики, як постали перед українським суспільством, українською державою та і перед світом в цілому.

З початку повномасштабного російського вторгнення наш фонд розпочав допомагати переселенцям, які почали у великий кількості приїжджати до Запоріжжя. Для нас це була дещо нова сфера, адже до початку повномасштабного вторгнення ми працювали в основному у сфері неформальної освіти. Але нові події принесли нові виклики. Тому вирішили спрямувати свої зусилля туди, де в цей момент найбільше загострились потреби суспільства – у сферу допомоги людям, які змушені були залишити свої домівки і шукати нове місце проживання через війну.

Спочатку ця допомога мала дещо несистемний і стихійний характер, ми намагалися допомагати у всіх потребах, які виникали: житло для тимчасового проживання, продукти харчування, засоби гігієни, лікарські препарати, одяг та інші необхідні речі і так далі. Для цього ми залучали і свої власні ресурси і можливості, і зверталися по допомогу до партнерів.
Через деякий час, вже трохи здобувши досвіду і розуміння потреб переселенців, ми вирішили сконцентрувати свої зусилля на допомозі певній категорії ВПО, а саме – на допомозі жінкам-переселенкам із дітьми. Адже вони стали однією з найбільш незахищених і вразливих до наслідків війни верств населення.

Так у квітні 2022 року ми розпочали реалізацію проєктів з соціально-психологічної та гуманітарної підтримки жінок-переселенок з дітьми, які перебувають у місті Запоріжжі. Жінки та діти є найбільш вразливими категоріями постраждалих від війни, тому ми вибрали їх як основну цільову аудиторію нашої допомоги. Практично всі жінки та діти, яким ми допомагаємо, приїхали з тимчасово окупованої території та зони бойових дій. Це Запорізька, Донецька, Луганська та Херсонська області України. Багато з них, і жінок, і дітей, перенесли сильні стреси та психологічні травми під час перебування в зоні бойових дій під обстрілами та бомбардуваннями. Деякі довгий час змушені були жити у підвалах. Все це негативно вплинуло на їхнє фізичне та психологічне здоров’я. Ми стикалися з ситуаціями, коли у дітей після перебування під обстрілами порушувалася мова, починали відніматися руки та ноги, починалися істерики тощо. Також деякі родини втратили своє житло та своє майно через бойові дії, у багатьох житло частково зруйноване обстрілами.

Також ми дійшли висновку, що подібної комплексної підтримки потребують жінки-переселенки, які перебувають у сільських громадах нашої області. Тим більше, що далеко не всюди у сільській місцевості вони необхідну підтримку можуть отримати. Так виникла ідея проведення виїзних заходів комплексної соціально-психологічної та правової допомоги для жінок-переселенок з дітьми у сільських громадах Запорізької області.

Під час виїзних заходів жінки-переселенки та їхні діти отримували комплексну допомогу психологів та правознавця. Важливий і великий блок у кожному заході займала робота психологів, як з жінками, так і з дітьми. Психологи допомагали учасницям висловити і проявити свої важкі емоції, викликані вимушеним переїздом, втратою майна, житла, близьких людей та іншими негативними наслідками війни. Під час багатьох зустрічей жінки відверто плакали, настільки важкими та гострими є переживання, які спричинила війна. Часто від жінок-переселенок можна було почути фразу «Я нічого не хочу. Просто поверніть мені моє минуле життя». Спеціалістки проєкту допомагали жінкам не тільки звільнитися від таких негативних емоцій, але й навчитися опановувати їх, долати їх, долати апатію і фрустрацію, та знаходити мотивацію і сили жити і рухатися далі. Тому після зустрічі від учасниць також можна було почути: «Дякуємо, що приїхали і вислухали. На вулиці ось так зі своїми проблемами просто так до когось же не підійдеш…»

Також спеціалісти надавали консультації щодо подолання проблем, які виникають у поведінці та емоційному стані дітей через наслідки війни. Перебування в зоні бойових дій, під обстрілами, в тимчасовій окупації, на жаль, часто не проходять безслідно для дитячої психіки. Як пом’якшити наслідки таких стресових впливів на дитину, і якими мають бути наступні кроки батьків, щоб від цих негативних наслідків позбавитись, також радили психологи під час заходів.

Окремим блоком були консультації з правових питань. А запитань у жінок переселенок завжди було багато: щодо отримання чи підтвердження статусу ВПО, щодо відновлення втрачених документів, щодо отримання належних виплат, щодо отримання компенсацій за пошкоджене чи втрачене майно, щодо отримання необхідної медичної допомоги для самих жінок та їхніх дітей, щодо влаштування дітей до освітніх закладів і так далі. На всі ці питання на кожній зустрічі спеціалісти проєкту намагалися дати консультації, а за необхідності – надавали додаткову інформацію у дистанційному форматі.

Одним з найбільших викликів у роботі з жінками-переселенками у сільських громадах, та і з жінками-переселенками в цілому – це мотивувати їх отримувати не тільки матеріальну, але і соціально-психологічну підтримку. Нажаль, через певні стереотипи нашого суспільства, у людей середнього та старшого покоління досить скептичне ставлення до психологічної допомоги. Втім, практично всі учасниці наших зустрічей, після роботи з психологами зазначали, що відчули значне полегшення і покращення свого емоційного стану, своїх внутрішніх відчуттів. Для того, щоб все ж таки заохотити жінок-переселенок брати участь у таких заходах, ми зверталися по допомогу до своїх друзів та партнерів, які надавали гуманітарну підтримку, і яка ставала поштовхом для жінок відвідати захід. А вже після зустрічі учасниці переконувалися, що психологічна допомога також для них є не менш важливою, аніж матеріальна.

Загалом впродовж року комплексну соціально-психологічну, правову та гуманітарну підтримку від фонду отримали більше 800 жінок-переселенок, які опинилися у місті Запоріжжі та Запорізькій області.

Окрім того до нас почали звертатися за допомогою сім’ї загиблих учасників антитерористичної операції, це також переважно матері та дружини загиблих захисників України, яким ми також намагаємось надавати гуманітарну допомогу.

Ще одним важливим напрямком волонтерської діяльності нашого фонду стала допомога сім’ям бійців добровольчих формувань територіальної громади міста Запоріжжя, яким фонд періодично надає гуманітарну підтримку – продукти харчування, засоби гігієни та побутової хімії, дитяче харчування та засоби гігієни для дітей.

Ми висловлюємо щиру подяку всім партнерам і донорам, які допомагали здійснювати нашу роботу у 2022 році:
— колективу Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки та особисто Ользі Волковій;
— Міжнародному благодійному фонду «Українській Жіночий Фонд»;
— благодійній платформі Kind Challenge;
— Théâtre du Soleil;
— Nova Ukraine;
— Програмі малих грантів Посольства США в Україні;
— Громадській організації «Інститут економічних досліджень та політичних консультацій»;
— Чеській гуманітарній організації «Люди в біді» / “People In Need”;
— громадській організації «УкрПростір» та особисто Наталії Селюковій;
— Women Safe Space Zaporizhzhia;
— волонтерській команді Петра Шота;
— благодійному фонду «Добряк» та особисто Вячеславу Зирянову;
— компанії L’Oréal Україна;
— компанії Yves Rocher Ukraine;
— громадській організації «Запорозькі берегині» та особисто Олені Шевчук;
— благодійному фонду «Карітас Запоріжжя»;
— громадській організації «Народний захист» та особисто Наталії Заболотній;
— громадській організації «Новий Акрополь» та особисто Надії Комаровій;
— громадському об’єднанню «Вогник» та особисто Івану Здоровцю;
— та великій кількості інших чудових організацій та людей, з якими ми спільно протистояли наслідкам російської агресії на гуманітарному фронті!

У наступному, 2023 році, наш фонд планує продовжити активну роботу з соціально-психологічної, правової та гуманітарної підтримки жінок-переселенок у місті Запоріжжі та Запорізькій області, допомагати іншим вразливим категоріям населення, які постраждали від війни, та разом долати наслідки російської збройної агресії.

Ми твердо віримо у сили оборони України, у обов’язкову перемогу українського народу та української держави, і будемо продовжувати докладати усіх зусиль, щоб підтримувати надійний тил наших оборонців і протистояти викликам війни на гуманітарному фронті!