У дівчинки-переселенки з ДЦП трапилася складна ситуація, яка потребує допомоги. Дівчинка разом з мамою змушена була швидко виїхати з окупованої території. Довідка, яка за станом здоров’я звільняє її від складання ЗНО, залишилася там. Тепер без цього документу дівчинку відмовляються брати до вишу як дитину з інвалідністю за результатом співбесіди, як це в теорії має бути за законом.

З цією ситуацією ми зіткнулися під час проведення виїзного заходу для жінок-переселенок з дітьми у Павлівській громаді Запорізької області 19 липня 2022 р. Це був вже наш другий виїзд в рамках проєкту «Надання комплексної соціально-психологічної та правової підтримки жінкам-ВПО з дітьми на території сільських громад Запорізької області», який ми розпочали цього тижня. Перший відбувся 18 липня у Михайлівській громаді.

У кожній з громад нас зустріли півтора десятки жінок-переселенок разом з дітьми. Дітей, до речі, зібралося дуже багато – більше, ніж мам. Наймолодшій з них було лише декілька місяців, а найстаршому – вже майже вісімнадцять.

Те, що дітей зібралося так багато, не було випадковістю. Адже тут, у селі, не так багато активностей, якими вони себе можуть зайняти. Тож нашій дитячій психологині було не просто працювати з такою кількістю підопічних одночасно, та зі своїм завданням вона впоралася чудово. Діти були у захваті і по завершенню заходу не хотіли йти, бо тут їм було дуже цікаво.

Втім, психологині, яка працювала з мамами, були не легше. Бо емоції у жінок-переселенок були дуже непростими. «Ми нічого не хочемо, просто поверніть нам наше життя, яке було» – таким був настрій у дуже багатьох жінок. Втрачене житло, господарство, затишок рідної домівки, у які вкладалися сили і життя – ці спогади викликають у них сльози. Більшість із них розумом усвідомлює необхідність рухатися далі, але, як то кажуть, серцем це прийняти їм надзвичайно важко.

Тому психологічна підтримка і кваліфіковані поради для жінок-переселенок були затребуваними. Як заспокоїти свої емоції, як подивитися на ситуацію з іншої точки зору, як знайти в собі внутрішній ресурс рухатися далі. Або, наприклад, як перестати картати себе відчуттям провини через батьків, які відмовляються їхати з окупованої території. «Ми з вами поговорили так, як ні з ким до цього часу не говорили. Начебто все це в голові крутилося, але тут ми змогли виговоритися» — зізналася по завершенню сесії з психологом одна з учасниць.

Після роботи з психологом жінки також провели спілкування з фахівчинею з правових питань. Більшість тем стосувалися оформлення пільг та виплат на дітей, відновлення документів, подання заявок на отримання компенсації за втрачене майно і тому подібного. Над деякими з питань, як наприклад над тим, що зазначене на початку, наша команда продовжить працювати, щоб надати необхідну правову та соціальну підтримку.

Проєкт «Надання комплексної соціально-психологічної та правової підтримки жінкам-ВПО з дітьми на території сільських громад Запорізької області» реалізується благодійним фондом «Імпульс.ЮА» в рамках проєкту Громадськість за демократизацію, який виконує Інститут економічних досліджень та політичних консультацій за сприяння Європейського Союзу (https://ec.europa.eu/info/aid-development-cooperation-fundamental-rights_en). Окремі думки, висловлені в матеріалах або озвучені на заході, є особистою позицією авторів/спікерів і жодним чином не відображають точку зору Європейського Союзу та Інституту економічних досліджень та політичних консультацій