Зовсім скоро школи Запоріжжя та області зможуть долучитися до проекту з розвитку шкільного соціального підприємництва. А найбільш активні навчальні заклади навіть отримають кошти на розвиток власних стартапів. Про це ініціатори проекту розказали на онлайн-зустрічі із представниками запорізьких органів освіти.

Запорізька область увійшла до числа п’яти регіонів України, у яких буде реалізовуватися українсько-німецький проект з розвитку соціального шкільного підприємництва. Ініціатива під назвою «Social Student Companies to Activate the Youth» реалізується у співпраці організацій School of ME та ChildFund Deutschland e.V. за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини. Партнером проєкту у Запорізькому регіоні став запорізький благодійний фонд «Імпульс.ЮА», який впродовж вже трьох років займається неформальною освітою для дітей та молоді.

В межах проекту передбачено декілька етапів: короткі воркшопи з розвитку шкільного соціального підприємництва для широкого кола зацікавлених шкіл Запорізького регіону, поглиблене навчання для команд чотирьох навчальних закладів, та фінансування ініціатив з розвитку шкільних соціальних підприємств двох найактивніших з цих шкіл. Окрім того, команда школи, яка зарекомендує себе найкраще на загальнонаціональному рівні, поїде на спеціальне стажування до Німеччини.

Поява цього проекту була не випадковою: цього року Міністерством освіти і науки України була схвалена і рекомендована до запровадження у школах навчальна програма курсу за вибором «Соціальне шкільне підприємництво» для учнів 8–11 класів. Саме розробники вказаного курсу і виступили ініціаторами проекту, а Запоріжжя тепер має шанс стати одним з піонерів у впровадженні нового, сучасного напрямку освіти.

Про це ініціатори та експерти проекту розповіли на «круглому столі», який відбувся у онлайн-форматі за участі представників міського та обласного Департаментів освіти. Запорізькі освітяни в цілому схвально відгукнулися про ініціативу, але звернули увагу на необхідність добровільності та вмотивованості залучення шкільних команд до проекту.

Наступним етапом має стати підписання меморандумів про співпрацю між організаціями-ініціаторами та місцевими органами освіти, та проведення конкурсу на участь у проекті серед шкіл Запорізької області. Попередньо конкурс буде оголошено у січні наступного, 2021 року.

За інформацією про ініціативу можна слідкувати на сторінці проекту schoolofme.me/studbiz, а також на сторінках благодійного фонду «Імпульс.ЮА» impulsua.org та facebook.com/impulsua