Березень в «Лізі Успіху» розпочався з активного брейнштормінгу та безмежного креативу. Студенти кожної з навчальних груп визначилися з напрямами проектів, які хотіли би реалізувати, і навіть почали прописувати їх структури і план реалізації.


До обговорення проектів долучились також вихованці попередніх програм благодійного фонду, які поділилися власним досвідом щодо планування, підготовки та реалізації власних ініціатив, надали низку порад і застережень на майбутнє.


І хоча обговорення було бурхливим і тривалим, врешті, команди визначились з напрямами роботи. Кожна група взялася за три ініціативи суспільної дії.


Всі Свої:
Просвітницька кампанія щодо відповідального ставлення до хатніх тварин та зменшення кількості тварин у притулках
Створення дружнього середовища, подолання нерівності та протидія булінгу в інтернатних закладах
Розвиваючий туристичний похід з засвоєнням навичок виживання і орієнтування на місцевості


Луна Майбутнього:
Книжковий клуб
Мистецтво для всіх (серія відкритих занять і майстер-класів зі знайомства з різними хобі та напрямами мистецтва)
Клуб особистісного розвитку (створення платформи для спілкування та розвитку підлітків, організація серії тренінгів на її базі)


Бойові Запорізькі Слони:
Інформаційна кампанія з протидії та запобіганню корупції
Проект з популяризації історії України
Створення серії соціально-просвітницьких відеороликів


На жаль, пандемія коронавірусу і запровадження карантинних заходів в Україні внесли свої корективи в навчальний процес. Піклуючись про здоров’я вихованців фонду, команда проекту всі активності перевела в онлайн-режим.


У форматі вебінарів для кожної групи у звичний для підлітків час було проведено по три заняття щодо підготовки заходів за принципом «рівний-рівному». Спочатку були розглянуті основні компоненти тренінгу, проаналізовані різні варіанти оформлення локацій, розміщення меблів і учасників в залежності від формату, тривалості та тематики заходу, а також від розміру і статусності аудиторії. Незважаючи на онлайн-режим, заняття не втратили інтерактивності: підлітки мали змогу відповідати на питання та виконувати завдання, спілкуючись у чаті або за допомогою відеозв’язку.

Наступний вебінар був присвячений іншим важливим компонентам заходу: обладнанню та матеріалам, а також – внутрішній та зовнішній програмі, які мають бути підготовані заздалегідь до проведення активностей. Учасники не тільки отримали розуміння про те, навіщо потрібна програма, як вона має будуватись та з яких обов’язкових пунктів складатися, але і попрактикувались: кожен учасник віртуально розробив план-схему, перелік необхідних матеріалів і приблизну програму свого «ідеального» заходу.

Останній березневий вебінар, присвячений фандрайзингу, провела експертка Благодійного Фонду «Щаслива Щитина» Ольга Мочернюк. Разом з нею студентти проекту дізналися основні методики співпраці з потенційними благодійниками, етичним кодексом волонтера і базовими принципами фандрайзингу. Кожна команда мала змогу проговорити та продумати наперед фандрайзингові кампанії для своїх майбутніх проектів. Це було корисним і ефективним заняттям.
Але на цьому можливості для спілкування і саморозвитку не обмежились! Для вихованців проекту було організовано серію додаткових просвітницьких вебінарів, спрямованих на усебічний розвиток підлітків і на організацію цікавого дозвілля.

Зокрема, для любителів фотографії випускниця програм фонду, лауреатка національного конкурсу Future Photo Days, а нині – студентка ICanSchool у Братиславі Анастасія Мєтєльова провела два заняття: перше було присвячене темі «Композиція та основи фотографії», і на ньому розглядались основні закони цього різновида мистецтва та найбільш розповсюдженні помилки фотографа-початківця, друге мало назву «Світло. Експозиція. Налаштування» і стосувалося прийомів і технік, які мають розуміти всі фотографи, а також технічній стороні роботи фотоапарату і його налаштувань.


Для всіх бажаючих після карантину позмагатись за участь в різноманітних програмах обміну менеджерка сайту про міжнародні освітні можливості UniStudy Анна Тронь провела окрему онлайн-зустріч.Її темою стала підготовка мотиваційних листів на участь у міжнародних програмах.

Ще один додатковий вебінар був присвячений тим підліткам, хто цього або наступного року здаватиме ЗНО з української. Заняття «Есе на ЗНО з української: секрети успішного написання», яке проводила Наталія Островська, доцент Національного університету «Запорізька Політехніка», було покликане зорієнтувати школярів у підготовці до цього складного, але важливого випробування.

На цьому активності «Ліги Успіху» в режимі каратину тільки починаються: у квітні на учасників чекає ще більше цікавих тем для обговорень і практичних завдань, в першу чергу: розробка і підготовка власних заходів.

Проект здійснюється за підтримки Відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні. Погляди учасників заходу не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США

Олеся ЛАПІКОВА,

координаторка програми