Лютий у «Лізі Успіху» став місяцем підготовки до роботи з проектами.

Для цього треба було опанувати велику кількість практичних завдань , наближених до реальних умов, та набути корисні навички, необхідні для подальшої роботи над своїми ініціативами.

Відпочатку студенти закріпили свої навички роботи зі ЗМІ, набуті на січневих заняттях. Для цього вони відвідали ІнфoParty «ЗнайDO!» — захід, присвячений можливостям підлітків навчатися та подорожувати світом у межах різних міжнародних програм. Цей захід відбувся на базі Хабу «Платформа спільних дій» і забрав близько сотні учасників. Особливістю інфоparty стало те, що спікерами виступали такі само підлітки, як і студенти програми «Ліги Успіху», що вже мали відповідний досвід і були готові поділитися з однолітками своїми враженнями, порадами та мотивацією.


Студенти «Ліги Успіху» були не тільки пасивними слухачами на заході: кожен отримав індивідуальне завдання, спрямоване на висвітлення події. Хтось мав якісно відфотографувати процес, хтось – записати відео-відгуки з місця проведення, хтось брав інтерв’ю у спікерів, хтось робив відповідні публікації на сторінці своєї навчальної групи у Facebook – ніхто не лишився без справи. Таким чином, підлітки опанували найпопулярніші методи висвітлення подій, ініціатив та проектів, а також мали можливість згуртуватися під час командної роботи.

Звичайно, така робота потребувала ретельної підготовки: перед тим, як працювати «у полі», підлітки мали можливість спланувати та скоординувати свою діяльність за допомоги тренерів проекту, вивчити всі можливості соціальних мереж та потренуватися в дружніх і комфортних умовах. Кожна група створила власну сторінку в Facebookта наповнила її всією необхідною інформацією, а також познайомилася з основним функціоналом даної площадки.

Для того, щоб вміти правильно позиціонувати себе в суспільстві, необхідно розуміти, які цінності сповідуєш, чого прагнеш, що відрізняє тебе з-поміж інших. Саме тому важливим питанням є створення власного бренду. Студенти Ліги Успіху прослухали цікаву лекцію на тему розробки бренду з нуля, побачили, як змінювалися вимоги до бренду протягом останніх століть, а також взяли участь в цікавому експерименті з «Pepsi» і «CocaCola», який продемонстрував, наскільки важливими є візуальна айдентика та посили, закладені в ній.

Після цього групи були готові до того, щоб за допомоги тренера та технічного директора фонду Сергія Андруха розробити власні логотипи. Хоч дискусії і були запеклими, але кожен мав можливість запропонувати своє бачення, а отже, результатами лишилися задоволені всі!

Наступна зустріч була присвячена темі мотивації. Одна зі спікерок ІнфоParty «ЗнайDO!», колишня студентка БФ «Імпульс.UA», що нині вчиться за програмою обміну у Братиславі, розповіла про те, що таке мотивація, якою вона буває, як працювати зі своїми мріями та страхами, щоб вони перетворились у досягнуті цілі. Також вона поділилася своїм досвідом участі в різноманітних програмах. Після цього студенти експериментували з тим, як працює мотивація в умовах соціому в форматі інтерактивної карткової гри: довелося грати за «Прибульців» і «Корінне населення», розрізняти цілі за пріоритетами та досягати компромісу в умовах браку часу.

Власне, після цього «Ліга Успіху» впритул наблизилась до стадії розробки та реалізації студентами власних проектів та ініціатив. Під час останнього лютневого заняття директор БФ «Імпульс.ЮА» Микола Колодяжний познайомив студентів з поняттям брейнштормінгу, пояснив основні його правила, завдання та формати, і промодерувавбрейнштормінг з визначення найбільш цікавих для підлітків проектів соціальної дії. Крім того, студенти навчились виокремлювати основні компоненти проекту, такі як мета, план дій та необхідні ресурси. Після такої ґрунтовної підготовки вони абсолютно готові до того, щоб перейти до визначення тематики своїх проектів та подальшого їх планування.

Проект здійснюється за підтримки Відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні. Погляди учасників заходу не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США

Олеся ЛАПІКОВА,

координаторка програми