Грудень став для учасників «Ліги Успіху» місяцем насиченим, продуктивним і багатим на креатив.

Розпочався він з заняття, присвяченого розвитку креативного мислення та популяризації соціальних проектів шляхом сучасного мистецтва. Проводила його Іванна Колесник, вихованка більш старших програм БФ «Імпульс.ЮА», яка привезла відповідні навички з Боснії і Герцеговини, яку відвідала в межах поїздки з обміну досвідом за програмою «Artivism от CDN».


Після цього вихованці проекту отримали можливість реалізувати на практиці знання, отримані під час попередніх занять з ораторської майстерності, театрального мистецтва та роботи в команді. Перед учасниками постав суттєвий виклик: підготовка великого новорічного заходу «Impulse New Year Fest».


Кожна група проекту – «Всі свої», «Луна майбутнього», «Запорізькі бойові слони» – а також команда від «Програми лідерства Access» мали підготувати три виступи:
— «трейлер» — візитівку своєї команди, яка б показала унікальність і характер кожної групи;
— «фільм» — творчий виступ, який має викликати посмішку у глядачів і показати специфіку підготовки до новорічних свят героїв сучасної поп-культури;
— «мюзікл» — виступ під музичну тему, обрану заздалегідь методом жеребкування.
Основна складність полягала в тому, що оформити ці виступи потрібно було в антуражі певного кіновсесвіту, базуючись на образах і характерах його героїв. Зокрема, на сцені мали зійтись у дружніх змаганнях персонажі «Зоряних війн», «Гаррі Поттеру», «Піратів карибського моря» і «Месників».
Вихованці «Ліги Успіху» мали спробувати себе в ролі режисерів, сценаристів, художників по костюмах, декораторів – і, звісно, акторів. Почалося все з розподілу обов’язків та написання сценарію, а потім перетворилося на послідовне проведення репетицій та підготовку необхідного обладнання.

Підготовка до заходу тривала близько трьох тижнів, і результат значно перевершив усі очікування.
26 грудня у виставковій залі Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки відбувся феєричний і запальний «ImpulseNewYearFest». Він зібрав не тільки учасників «Ліги Успіху», але також їх друзів, родичів, працівників бібліотеки, представників організацій-партнерів і засобів масової інформації. В якості журі виступили професійні актори, психологи, громадські активісти Запоріжжя. Змагання виявилося запеклим – але найголовнішою була дружня, весела, креативна атмосфера, яка панувала на заході та запам’яталася учасникам найбільше.

Втім, метою проведення такого фестивалю було не тільки створення позитивного передсвяткового настрою. Підготовка до виступів сприяла згуртуванню учасників як всередині груп, так і поза їх межами, а також стала першим спільним проектом, який вимагав від підлітків оволодіння навичками планування, розподілення обов’язків і командної роботи, підготовки приміщення та проведення заходу. Крім того, учасники мали нагоду подолати страх перед публічними виступами та проявити себе у дружній, теплій обстановці.

Гарним показником дружньої атмосфери та згуртованості також стала пропозиція, що надійшла від підлітків: організувати гру «Таємний Санта» з анонімного обміну подарунками. Жоден учасник не пішов зі свята без приємного сюрпризу! Крім подарунків від однолітків, учасники проекту також отримали значки з символікою проекту. Питання самоідентифікації є дуже важливим для підліткового віку, так само, як і комунікація з однолітками, тому обидві ідеї були сприйняті на «відмінно».

Тож, календарний рік «Ліги Успіху» закінчився насичено і переможно: першим суттєвим спільним успіхом учасників.
Крім щотижневих занять і репетицій, передбачених проектом, учасники «Ліги Успіху» також долучалися до інших волонтерських проектів і подій, зокрема – до інформаційної кампанії проти буллінгу під час фестивалю «Гармонія Сердець», що пройшов у Запоріжжі 1 грудня. Участь в подібних активностях також є важливим досвідом для підлітків, які в майбутньому будуть реалізовувати власні проекти.

Найкращі практики, застосовані під час реалізації проекту Благодійним фондом «Імпульс.ЮА», були представлені 18 грудня на круглому столі «Залучення молоді до політичної діяльності: ефективні практики та інструменти», що відбувся за організації NGO YES у співпраці Управлінням молоді, фізичної культури та спорту облдержадміністрації.

Така діяльність також є важливою для обміну досвідом та налагодження співпраці з органами місцевого самоврядування та іншими громадськими організаціями, що працюють з підлітками та молоддю.

Проект здійснюється за підтримки Відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні. Погляди учасників заходу не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США

Олеся ЛАПІКОВА,
координаторка програми