Звіт про реалізацію проекту «Активізація громадської діяльності молоді ОТГ Запорізької області», листопад 2019 року — січень 2020 року.

ЗАГАЛЬНА ІНФОРМАЦІЯ
В рамках проекту впродовж листопада-грудня 2019 року було організовано та проведено триденну школу для 20 осіб молоді та 5 молодіжних працівників з 5 новостворених ОТГ Запорізької області, спрямованої на поширення досвіду і методик активізації громадської діяльності молоді, накопичених за період попередньої діяльності фонду. Після участі у школі команди-учасники проекту організували та провели у своїх громадах власні заходи з активізації громадської діяльності молоді, з використанням здобутих методик та рекомендацій.

 

Підготовка та поширення інформації про формування навчальної групи проекту
З метою формування навчальної групи проекту командою проекту на початку листопада 2019 року було підготовлено та з 14 листопада 2019 року поширено інформацію про конкурсний набір до проекту (копію тексту оголошення додається)

До уваги молоді та молодіжних працівників ОТГ Запорізької області!Благодійний фонд «Імпульс.ЮА» запрошує вас до участі…

Julkaissut Благодійний фонд "Імпульс.UA" Torstaina 14. marraskuuta 2019

та онлайн-анкета для подання заявки на участь у проекті.
До участі у проекті були запрошені команди з ОТГ Запорізької області, до складу яких мали входити чотири представники молоді ОТГ віком від 14 до 25 років, та один молодіжний працівник – представник місцевого органу влади чи неурядової організації, який працює із молоддю.
Інформація була поширена через сайт фонду та сторінку фонду у Фейсбук, через регіональні ЗМІ та загальнонаціональні тематичні портали, через регіональний Центр розвитку місцевого самоврядування та органи місцевого самоврядування, а також прямою розсилкою до об’єднаних територіальних громад Запорізької області.
Крайнім терміном подання заявок було зазначено 25 листопада 2019 року.
До участі було подано 15 онлайн-заявок.

 

Формування навчальної групи проекту на основі отриманих анкет та мотиваційних листів
З урахуванням співвідношення таких факторів, як
— відсутність попереднього досвіду участі у подібних проектах
— наявність мотивації до участі
— наявність ідея для реалізації ініціативи
до участі в проекті були відібрані команди з наступних громад:
Воскресенська ОТГ,
Якимівська ОТГ,
Приморська ОТГ,
Плодородненська ОТГ,
Петро-Михайлівська ОТГ.

 

Організаційне та методичне забезпечення проведення школи за участі 20 представників молоді та 5 молодіжних працівників 5 ОТГ Запорізької області.

З 13 по 15 грудня 2019 року у приміщенні Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки було проведено триденну Школу в межах проекту. Активності Школи розпочалися о 10 годині 13 грудня, і завершилися о 15 годині 15 грудня.
Учасниками школи стали 20 представників молоді та 5 молодіжних працівників з 5 ОТГ Запорізької області (Воскресенська ОТГ, Якимівська ОТГ, Приморська ОТГ, Плодородненська ОТГ, Петро-Михайлівська ОТГ).
Для учасників школи було проведено заняття за трьома основними блоками: заняття для молоді, заняття для молодіжних працівників, і спільні заняття для молоді та молодіжних працівників.

Тематичних блок для молоді включав наступні заняття та відповідних тренерів, модераторів і спікерів:
Знайомство. Олеся Лапікова
Я. Я – особистість. Я – суспільство. Олеся Лапікова. Ксенія Трайно
Інтерактивне командотворення. Ксенія Трайно. Влад Головецький. Марія Щербань
Командоутворення. Робота в команді. Олеся Лапікова, Сергій Андрух
Волонтерство та активність як шлях саморозвитку. Ганна Лисянська
Брейн-шторм. Напрацювання ідей для реалізації в ОТГ. Олеся Лапікова
Як розповісти про свою ідею і отримати підтримку? Ірина Ярко
Як підготувати захід: покрокова інструкція. Ірина Ярко
Рівний – рівному: це не страшно. Влад Головецький. Юлія Сироватка

Тематичний блок для молодіжних працівників включав наступні заняття та відповідних тренерів, модераторів і спікерів:
Знайомство. Микола Колодяжний, Сергій Андрух
Дискусія «Розвиток неформальної освіти в ОТГ: проблеми і можливості». Модератор: Наталія Селюкова
Підходи та принципи роботи з підлітками. Микола Колодяжний
Розвиток підлітків через самоорганізацію та волонтерство. Ксенія Трайно. Влад Головецький. Марія Щербань
Воркшоп «Як зацікавити молодь у навчанні та активності?». Ірина Ярко. Олеся Лапікова
Міжнародні та національні ресурси для розвитку громадянського суспільства. Валерія Овчарова
Хитрощі оформлення грантової заявки. Микола Колодяжний
Тренінг. Структура тренінгу. Необхідні компоненти, без яких все пропало. Олеся Лапікова
Менторство. Наставництво. Роль наставництва в становленні особистості. Микола Колодяжний

Спільний блок для молоді і молодіжних працівників включав наступні активності та відповідних тренерів, модераторів і спікерів:
Вітальне слово. Микола Колодяжний
Огляд програми тренінгу. Очікування. Олеся Лапікова
Спільне прийняття рішень. Ганна Єрьоменко
Рефлексія першого дня. Олеся Лапікова
Основи проектного менеджменту. Наталія Селюкова
Презентація напрацьованих результатів. Олеся Лапікова
Робота в групах. Планування власних активностей. Модератор: Наталія Селюкова
Презентація напрацювань. Наталія Селюкова
Підсумки. Урочисте закриття. Микола Колодяжний. Олеся Лапікова

Разом в межах Школи відбулося 23 активності – тренінги, майстер-класи, воркшопи, дискусії, обговорення.
Детальна програма з часовим розподілом активностей додається окремим додатком.
Всі заплановані активності в межах Школи відбулися у повному об’ємі із повним залученням учасників проекту.

В результаті відібрані представники ОТГ отримали знання та навички щодо активізації молодіжного руху та впровадження молодіжних ініціатив у своїх громадах.

Проведення учасниками проекту власних заходів з активізації молодіжного громадського руху у 5-ти ОТГ Запорізької області.

Всі 5 команд з ОТГ, які взяли участь у проекті, організували та провели у своїх громадах заходи з активізації молодіжного громадського руху. Оскільки через перенесення початку фінансування проекту на з жовтня на листопад 2019 року проект стартував на місяць пізніше від запланованого, то заходи в ОТГ також відбулися на місяць пізніше від запланованого, у січні 2020 року. Окрім того, провести заходи наприкінці грудня, в святковий період, було надзвичайно прблематично.

Команда Воскресенської ОТГ 12 січня 2020 року в межах діяльності молодіжної ради «Нове покоління» організувала тренінг під назвою “Tell Me!” – «Скажи мені!» — в рамках якого провела виявлення інтересів молодого покоління місцевої громади. Зокрема, щодо того, які варіанти відпочинку молодь хотіла б організувати у місцевому будинку культури. Серед варіантів, які були запропоновані – настільний теніс, настільні ігри, змагання у більярд та танцювальні вечори. У заході взяло участь 16 учасників.

Команда Петро-Михайлівської ОТГ розпочала поширення серед молоді знань та практичного досвіду волонтерської діяльності в форматі «Школи волонтера». Разом із неформальним навчанням вони поєднали участь у реалізації соціальних проектів у громаді. Зокрема, 4 січня 2020 року взяли участь у акції «Добра справа», спрямовані на збір і передачу речей для місцевих родин, які опинилися у скрутному становищі. До акції долучилося 47 осіб.

Команда Плодородненської ОТГ ініціювала проєкт «Дозвілля по-новому», спрямований на активізацію молоді, об’єднання молоді за інтересами та організацію цікавого способу дозвілля. Для того вони початково провели опитування, захід якого формату і якої тематики хотіла б відвідати молодь. Переможицею стала ідея проведення вечірки у стилі «ретро». Яку команда успішно організувала і провела 11 січня 2020 року у танцювальному класі місцевого будинку культури. Захід отримав велику популярність серед молоді, його відвідало майже 50 осіб, і вже плануються наступні активності!

Команда Приморської міської ОТГ 11 січня 2020 року у медіа-центрі «Портал» організувала захід у форматі «світового кафе», присвячений діалогу між місцевими владою та молоддю. У зустрічі взяли участь, з одного боку – 14 місцевих старшокласників, а з іншого – міська голова та депутатка міської ради. Серед тем, які були обговорені – проведення міських заходів, підтримка молоді з боку влади, розвиток спорту, і навіть питання екології. Ці питання і напрямки команда планує опрацьовувати і надалі у межах діяльності молодіжної ради.

Команда Якимівської ОТГ в першій половині січня 2020 року організувала цикл заходів з картування місць на території місцевої громади, де можуть бути розташовані різні цікаві об’єкти чи локації. Мета цієї ініціативи – заповнити місцевий простір різноманітними «цікавинками» і створити позитивну комфортну атмосферу. Було проведено три зустрічі за участі майже 60 дітей, від яких отримали різноманітні пропозиції щодо можливих об’єктів розташування. Наступним кроком буде онлайн-голосування за найкращу пропозицію і подання її на розгляд селищної ради.

В результаті відібрані представники ОТГ закріпили на практиці знання та навички щодо активізації молодіжного руху та впровадження молодіжних ініціатив у своїх громадах.

 

Підбиття підсумків і аналіз результатів реалізації проекту
За підсумками реалізації проекту команда проекту провела аналіз результатів реалізації проекту, зокрема, були зроблені наступні висновки:
— проект виявився потрібним та актуальним для ОТГ Запорізької області;
— фонд продовжить працювати над пошуком ресурсів для подальшого проведення подібних активностей для цієї цільової аудиторії;
— під час проведення наступних подібних активностей необхідно шукати можливість для залучення більшої кількості учасників і більшої тривалості навчання, для якісного охоплення навчанням максимальної кількості бажаючих представників ОТГ.

 

ПОСИЛАННЯ НА ПУБЛІКАЦІЇ ПРО ХІД РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОЕКТУ В ЗМІ, МЕРЕЖІ ІНТЕРНЕТ ТА СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ

АКТИВНА МОЛОДЬ ОБ’ЄДНУЄТЬСЯ ЗАДЛЯ ПОКРАЩЕННЯ ЖИТТЯ В РЕГІОНІ
Телеканал Z
https://ztv.zp.ua/aktyvna-molod-obyednuyetsya-zadlya-pokrashhennya-zhyttya-v-regioni/
https://youtu.be/L_DnbVdjw68?t=634

Набір на навчання для молоді та молодіжних працівників п’яти ОТГ Запорізької області
https://www.prostir.ua/?grants=nabir-na-navchannya-dlya-molodi-ta-molodizhnyh-pratsivnykiv-pyaty-oth-zaporizkoji-oblasti

Молодь запорізьких ОТГ запрошують на «Зустріч п’яти королевств»
https://mig.com.ua/molod-zaporizkih-otg-zaproshujut-na-zustrich-p-jati-korolevstv/

Запорожская молодежь примет участие в проекте «Лига успеха: Встреча пяти королевств»
https://vmestezp.org/v-regione/138953/molodezh-iz-otg-zaporozhskoj-oblasti-primet-uchastie-v-proekte-liga-uspeha-vstrecha-pjati-korolevstv

Запорожскую молодежь приглашают к участию в проекте «Лига успеха: Встреча пяти королевств»
https://press-center.news/zaporozhskuju-molodezh-priglashajut-k-uchastiju-proekte-liga-uspeha-vstrecha-pjati-korolevstv/

Запорожская молодежь примет участие в проекте «Лига успеха: Встреча пяти королевств»
https://misto.zp.ua/novosti/zaporojskaya-molodej-primet-uchastie-v-proekte-liga-uspekha-vstrecha-pyati-korolevstv_15732.html

«Королівська» зустріч громад відбулася у Запоріжжі
https://www.prostir.ua/?news=korolivska-zustrich-hromad-vidbulasya-u-zaporizhzhi

В Запорожье состоялась «королевская» встреча громад
https://mig.com.ua/v-zaporozhe-sostojalas-korolevskaja-vstrecha-gromad/

«Королевская» встреча громад состоялась в Запорожье
https://press-center.news/korolevskaja-vstrecha-gromad-sostojalas-v-zaporozhe/

Проект «Активізація громадської діяльності молоді ОТГ Запорізької області» був реалізований благодійним фондом «Імпульс.ЮА» за фінансової підтримки ГО Товариство Лева (м. Львів, Україна) за кошти Національного фонду підтримки демократії / National Endowment for Democracy (м. Вашингтон, США)