Березень у «Лізі успіху»: виходимо на авансцену!

В березні напрацювання учасників та учасниць запорізького проекту «Ліга успіху» почали з’являтися у публічному просторі. Підготовка та анонсування власних міні-проектів. Декілька ефірів у місцевих ЗМІ. Навчальний візит до Львова та представлення проекту у Львівській міськраді. Про все розкажемо по-порядку.

Протягом місяця учасники та учасники «Ліги успіху» не тільки удосконалювали свої знання та навички, а й почали їх активно застосовувати на практиці.

2 березня разом з тренерами проекту Олесею Лапіковою та Іриною Ярко вивчали основи проектного менеджменту, та почали детально розробляти власні міні-проекти. В результаті серед майже трьох десятків ідей проектів було обрано сім, над якими почали працювати команди, навіть не п’ять запланованих, а цілих сім власних міні-ініціатив: проект «Анти-булінг», спрямований на попередження та подолання булінгу в шкільному середовищі; проект «MegaBiz», спрямований на розвиток підприємницької активності серед молоді; проект «Awesome English», спрямований на безкоштовне вивчення англійської дітьми вразливих категорій; проект «Відкрий Корею для себе», спрямований на безкоштовне вивчення корейської мови та культури дітьми вразливих категорій; проект «Live City», спрямований на розвиток комфортного для проживання середовища у Запоріжжі; проект «Маленькі зіроньки», спрямований на соціалізацію вихованців дитячих будинків; арт-проект «History whithout words», спрямований на висвітлення соціальних проблем за допомогою фотографій.

9 березня разом з тренерами продовжили детальне опрацювання своїх міні-проектів, а також прослухали лекцію про брендування від запорізького дизайнера та волонтера Сергія Андруха. 16 березня вивчали теорію та практику фандрайзингу, пошуку ресурсів для власних ініціатив, роботи з донорськими організаціями та благодійниками, і виконували практичні вправи зі спілкування з потенційними донорами. 23 березня пройшов надзвичайно захоплюючий тренінг з роботи зі ЗМІ, та майстер-клас з цієї теми відомої запорізької тележурналістки Ольги Вакало. І вже скоро ці навички стали учасниками проекту в нагоді! А 30 березня волонтерка і тренерка Владислава Крижана провела для учасників заняття у форматі форум-театру на тему захисту своїх прав, і відбулася цікава дискусія із європейським урбаністом Дмитром Данченком щодо бачення шляхів розвитку рідного міста.

25 березня найактивніші учасники та учасниці проекту вирушили в довгоочікувану навчальну поїздку, місцем для проведення якої було обрано Львів. За рішенням команди проекту, при відборі учасників поїздки враховувались такі фактори: відвідуваність занять, активність під час занять, активність в реалізації власних міні-проектів та активність у волонтерських заходах. В результаті до поїздки були запрошені Владислав Головецький, Вікторія Конотопець, Артемій Астафьєв, Дар’я Верба, Ілля Лобанок, Валерія Кусовська та Ксенія Трайно. Супроводжував їх у поїздці координатор проекту Микола Колодяжний. Під час поїздки учасники відвідали: Молодіжний центр ім. св. Івана Боско, Львівську освітню фундацію, Український католицький університет, Львівську міську раду та благодійний фонд «Карітас Львів», де вивчили діяльність цих організацій в цілому, та ті напрямки, які безпосередньо стосуються розвитку дітей, підлітків та молоді

Крім того, 10 березня більше половини учасників та учасниць «Ліги успіху» відправились в одноденну поїздку до Дніпра, під час якої розвинули навички командної взаємодії, і просто цікаво провели час.

Впродовж місяця представники «Ліги успіху» також взяли участь у декількох ефірах на радіо та телебаченні, під час яких розповіли про проект та про власні міні-ініціативи.

Отже, березень став для «Ліги успіху» місяцем демонстрації напрацювань і нових досягнень, і без перебільшення він був для проекту чудовим! Попереду – реалізація учасниками власних міні-ініціатив!

Микола КОЛОДЯЖНИЙ, координатор проекту
Фото автора, тренерів та учасників проекту

Для інформації
У Запоріжжі за підтримки Всеукраїнської ініціативи «Активна Громада» від Інституту «Республіка» та Національного Демократичного Інституту (NDI) триває проект «Розвиток громадської активності серед підлітків та молоді вразливих категорій Запоріжжя», неофіційною назвою якого є «Ліга успіху». Реалізує його місцевий благодійний фонд «Імпульс.ЮА».
Мета проекту – розвиток успішних особистостей серед підлітків та молоді вразливих категорій, та формування у них активної громадянської позиції. Особистостей, які зможуть бути успішними самі, та будуть здатні повести за собою до успіху інших.
Проект триватиме з грудня 2018 року по квітень 2019 року і включає цикл тренінгів розвитку особистісних якостей та розвиток необхідних знань та вмінь для реалізації власних ініціатив. Найбільш активні учасники проекту здобудуть можливість поїхати у навчальний візит до одного з міст Західної України. А потім своїми силами спробують реалізувати власні міні-ініціативи на користь рідного міста.