Хей, друже, чи не хочеш ти детальніше дізнатися про всю нашу поїздку до Львова? Тоді ти потрапив туди, куди потрібно, адже зараз я хочу у всіх деталях присвятить тебе в це фантастичне дійство.

Молодіжний центр Святого Івана Боско
А почнемо ми з місця нашого проживання, там, де ми проводили ночі після насичених і яскравих днів — Молодіжний центр Святого Івана Боско. Це багатофункціональний комплекс, основним завданням якого є виховання дітей та молоді, зокрема соціально вразливих категорій суспільства. Ми перебували в його хостелі, і змогли побачити всі принади лише в день перед від’їздом. Наші кімнати були затишні і комфортні, ми мали доступ до хорошого душу і загальною кухнею, де могли посидіти разом і попити чаю. Поживні і смачні страви, бізнес-ланчі, піци, кондитерські вироби, солодощі можна покуштувати в сімейному кафе «смаколики». На обід нам давали їжу з собою, щоб серед наших активних планів ми виділили час на те, щоб підкріпитися і зарядитися енергією.

Родинний дім «Покрова» Молодіжного центру ім. Святого Івана Боско

Потім нам показали професійно-технічний центр, в якому підлітки можуть вчитися і отримати диплом кваліфікованого фахівця. Було дуже цікаво відвідати кухню, де до роботи готують вправних кухарів, які під кінець навчання готові здивувати всіх своїми кулінарними навичками, адже в Боско дуже хороші умови навчання. Ми мали можливість відвідати і різні аудиторії, наприклад, комп’ютерний клас, нам розповіли, скільки учнів навчається на даний момент. Мене вразила дипломна робота хлопця, який зробив з дерева портрет Івана Боско, з неймовірної краси рамкою! Також ми побачили місце навчання столярів і перукарів, і навіть застали самих учнів за роботою. Нас прийняли так добре, що запропонували підстригтися і ставилися з турботою. Тут вдало поєднуються теоретичне і виробниче навчання. Студенти вчаться працювати на сучасному обладнанні, що дозволяє їм освоїти новітню техніку і обладнання, які використовуються сьогодні на виробництві. Кращі студенти отримують академічну стипендію, мають можливість практикуватися за кордоном, забезпечуються місцем праці. Студенти не з міста Львова мають можливість проживати в колегіумі св. Івана Боско, де гарантується постійний супровід батьків і братів Салезіян.

У навчальній майстерні центру Боско

У закладі проводиться щотижнева молитва, організовуються дні духовного відродження, тематичні бесіди.
Велика увага приділяється дозвіллю студентів: гуртки, турніри, поїздки та екскурсії, спортивний і тренажерний зали, спортивне поле – все для здорового відпочинку! Загалом, це відмінне місце для навчання, проживання та розвитку. Дякую за гостинність!

 

Львівська освітня фундація
Потім наш маршрут направив нас в Львівську освітню фундацію, де нас зустріли тепло і доброзичливо. Нам провели презентацію, і ми дізналися, що діяльність спрямована на залучення молоді до реалізації соціальних проектів з метою поширення волонтерського руху в Україні, а також вони об’єднують спільні ідеї для підвищення відповідальності та активності людей в своїх городах. Підтримують лідерів, які беруть на себе відповідальність за розвиток країни і розвивають громади, адже ЛОФ вірить, що вони відіграють ключову роль у формування хорошого суспільства. Ми отримали інформацію з багатьох проектів по всій Україні, а про «Ginger» було слухати ще крутіше, адже мене особисто вразило, що якась дама з США залишається анонімною і пересилає гроші, які йдуть на гранти для проектів. Це дуже здорово!

Ще один проект в рамках ЛОФ, про який нам розповіли під час презентації — мобільна бригада. Він створений для надання консультаційних послуг юридичного, медичного та психологічного характеру в громадах, які не мають безпосереднього доступу до вузьких фахівців. Команда мобільної бригади здійснює виїзди в громади двічі на місяць. Склад бригади формується відповідно до запиту жителів. Постійними членами команди є: педіатр, юрист і психолог. При необхідності у виїзді можуть брати участь логопед, невропатолог, фізичний терапевт, отоларинголог та інші фахівці. Під час виїзду вони маю можливість привезти безкоштовні продуктові та медичні набори першої необхідності, які стануть відчутною допомогою сім’ям, які живуть за межею бідності або мають тимчасові матеріальні труднощі. Зміст і кількість наборів також формується відповідно до запиту конкретної громади.

Дар’я Верба розказує про проект «Ліга Успіху» у Львівській освітній фундації

Цікавою була також інформацію про проект «Будуймо Україну разом» (БУР), який через спільну працю над відновленням домівок для сімей у кризі гуртує українську молодь у мережу активних громадян. БУР був створений влітку 2014 року. З часом, БУР перетворився на рух, що формує нову генерацію відповідальних українців, які творять зміни. Тому «Будуймо Україну разом» — про будівництво, але не лише будинків, а якось набагато більшого.
ЛОФ вірить, що кожна людина несе відповідальність за власне життя і навколишнє її суспільство, а отже проявляє ініціативу і робить все необхідне для досягнення мети, приймає рішення і відповідає за їх наслідки, що через таку спільну діяльність ми розвиваємо себе, а потім розвиваємо Україну. Ми створюємо країну свідомих, активних і відданих ідеї громадян. Віримо у важливість спілкування і культурного обміну між людьми з різних середовищ, що допомагає творити світ розуміння і взаємоповаги. Ось така чудова організація зустрічала нас у Львові! Поїхали далі

 

«Золотий дукат»
Після гостювання в ЛОФ ми вирішили покуштувати «Золотий дукат», щоб випити чашечку кави і розслабитися. У кав’ярні дуже крута атмосфера, то що треба, щоб під час очікування замовлення зробити пару-трійку відмінних фото! Дизайн і атмосфера кав’ярні,витримана в давніх галицьких традиціях, стала близькою не тільки львів’янам, а й туристам з різних куточків світу. Приїхати до Львова і не побувати в кав’ярні «Золотий дукат» означало не побачити справжнього Львова. Тож кав’ярня «Золотий дукат» одразу стала обличчям Львова. Відвідування цього місця стало для нас відмінною паузою перед подальшими кроками, адже ми змогли перевести подих і насолодитися не тільки каву, але і десертом! Кожному, хто приїжджає до Львова, варто покуштувати це місце.

Авторка матеріалу — у неповторному інтер’єрі «Золотого дукату»

 

Центр туристичної інформації

Молоді запоріжці у Львівському центрі туристичної інформації

Далі нас зустрічало незамінне для туристів місце у Львові — Центр туристичної інформації. Тут вам можуть надати безкоштовні карти міста, на яких все круто відзначено, по ній реально і зручно орієнтуватися. Безкоштовні буклети з самостійними екскурсіями по місту, список різних подій на поточний тиждень, який щотижня оновлюється. Тому там ви зможете знайти те, що вашій душі завгодно: від виставки творінь мистецтва до постановок і концертів. Так що, якщо ви зовсім не знаєте, чим зайняти себе в дні перебування в цьому славному місті — прямуйте прямо туди!

 

Арт-галерея «Дзига»
Продовжуючи нашу подорож, ми зайшли до арт-галереї «Дзига», яка презентує мистецтво нашого часу: інсталяція, нові медіа, перформанс, сучасний живопис, графіку, пластику та інше. Галерея декларує постійні пошуки найбільш складних і актуальних напрямків мистецтва. На базі галереї «Дзига» проводяться фестивалі сучасного мистецтва, презентації українських художників за кордоном, мультидисциплінарні проекти, лекції, майстер класи, субкультурні практики. Галерея відкрита до співпраці з класиками сучасного мистецтва, молодими художниками і кураторами з різних країн. Орієнтовна тривалість експозиції — місяць, однак, терміни можуть варіюватися в залежності від специфіки проекту.

«Дзига» щоразу дивує новими експозиціями

 

Український католицький університет
За подальшими планами ми відвідали УКУ, і хоч добиралися туди довго і зі складнощами, все ж повністю насолодилися екскурсією і відчули малу частину цієї чарівної атмосфери. Спочатку нам показали новий корпус, який був побудований в 2017 році. Ми побачили одні з багатьох аудиторій, місця для відпочинку і спілкування студентів. Студентка 4 курсу, яка проводила нам екскурсію, розповіла про вартість навчання і можливі шляхи вступу в цей чудовий університет. Ми змогли отримати відповіді на всі питання, які нас цікавили. Нас провели в колегіум, де студенти, які мають проблеми з житлом, можуть проживати. Всередині ми піднялися на різні поверхи і навіть подивилися кімнату, де живуть студенти. Поруч йде будівництво ще однієї будівлі колегіуму, адже в одному неможливо помістити всіх.

УКУ не може залишити байдужими

Паралельно і поруч з Колегіумом будували і багатофункціональний академічний корпус, там розміщені навчальні аудиторії, лекторій і трапезна. Церква Святої Софії – Премудрості Божої з’явилася в центрі університетського містечка в 2016 році (на місці якої, до речі, за радянської влади, повинні були побудувати комуністичну будівлю). Крім адміністративного поверху, навчальних аудиторій, просторих конференц-залів та виставкової зони в Центрі знаходиться велика, сучасна бібліотека з простором для навчання. Щоб повністю насолодитися всією красою цього місця — варто самому записатися на екскурсію.

В Колегіумі УКУ

 

Львівська міська рада
Далі ще одне заплановане місце для візиту — Львівська міська рада. У Малій сесійній залі ЛМР з представниками Запоріжжя зустрілися депутат ЛМР, член Постійної комісії гуманітарної політики Оксана Рубай та завідувач сектору громадських слухань управління «Секретаріат Ради» ЛМР Дзвенислава Челепіс. Нас познайомили з тими механізмами, які допомагають впливати на поліпшення міста та умов проживання там, ми дізналися, як місцеві жителі беруть участь в управлінні містом. Оксана Рубай розповіла нам про ініціативу ЮНІСЕФ» Громада, дружня до дітей та молоді», до якої приєднався Львів.

У великій сесійній залі Львівської міськради

Ми познайомилися з управлінням Львівської міської ради, також нас провели у велику сесійну раду, де нам надали змогу все оглянути і пофотографуватися! І зрозуміло, ми не могли не піднятися на вежу Львівської міської ради, адже насолодитися прекрасними видами цього міста з висоти пташиного польоту — та річ, яка дійсно може підняти настрій.

Краєвид з вежі львівської ратуші зачаровує

 

«Карітас Львів»
Після таких насичених днів, під кінець нашого перебування ми відвідали благодійний фонд «Карітас Львів», в якому нас зустріли неймовірно дружньо і з любов’ю! Ми познайомилися з підопічними фонду, які із задоволенням представили те, чим вони займаються. Діти вразливих категорій можуть розвиватися і соціалізуватися завдяки проектах в рамках фонду, там працюють натхненні, навчені люди, які живуть цим. Чудово, що у нас є спільні цінності, адже ми змогли поділитися один з одним своїм досвідом роботи, передати якісь знання та отримати нові!

У львівському «Карітасі» надзвичайна тепла атмосфера

У цьому затишному куточку діти можуть прийти і поділитися своїми переживаннями, не боячись того, що про це дізнаються всі. Дитина може отримати цінний урок, пораду і настанову, адже там створюється відповідна атмосфера для цього, в якій відчувається загальна довіра і турботливе ставлення до кожного. Діти мають можливість кататися на велосипедах, спілкуватися разом і грати в різні ігри. Сподіваємося, що у нас ще колись буде можливість знову відвідати це прекрасне місце, поділитися успіхами і планами на майбутнє і просто приємно поспілкуватися!

 

Площа Ринок та Високий Замок
У день нашого від’їзду, коли ми з легкою тугою в серці завершували подорож, наша сімка розділилася. Дівчатка залишилися гуляти по Площі Ринок, купуючи сувеніри і фотографуючись, а хлопчики — пішли підніматися на Високий замок. Площа Ринок — центральна площа у Львові, там знаходиться ратуша, кожен будинок на Площі Ринок має унікальну архітектуру. В цьому місці завжди кипить життя, багато людей, які обирають свій індивідуальний маршрут. Високий замок знаходиться в безпосередній близькості від центральної (історичної) частини міста, це те місце, куди люди практично завжди хочуть відвідати, коли приїжджають у Львів. Хоч і не у всіх цього разу вийшло туди піднятися, я сподіваюся, що вийде потім!

Із задоволенням знову повернемось до Львова!

Ось така у нас вийшла насичена пригода, після якої у нас залишилося море вражень. Велика подяка всім, хто зробив цю поїздку можливою для нас! Вже в суботу ми проведемо презентації побаченого для учасників «Ліги успіху», які залишилися в Запоріжжі. Це було круто!

 

Волонтерка, менеджерка з комунікацій
благодійного фонду «Імпульс.ЮА»
Ксенія ТРАЙНО

Фотографії Дар’ї Верби, Артемія Астафьєва, Іллі Лобанка, Ксенії Трайно, Миколи Колодяжного

Проект реалізовується за підтримки Всеукраїнської ініціативи “Активна Громада” від Інституту «Республіка» та Національного Демократичного Інституту (NDI)

Ми окремо щиро вдячні компанії Light It за додаткову підтримку, яка дозволила збільшити кількість учасників поїздки!

#ліга_успіху #імпульс_юа @impuls.ua @InstituteRespublica @inrespublica