У Запоріжжі стартував проект «Розвиток громадської активності серед підлітків та молоді вразливих категорій». 

Реалізує його місцевий благодійний фонд «Імпульс.ЮА» за підтримки Всеукраїнської ініціативи «Активна Громада» від Інституту «Республіка» та Національного Демократичного Інституту (NDI).

Мета проекту – розвиток успішних особистостей серед підлітків і молоді вразливих категорій та формування у них активної громадянської позиції. Особистостей, які зможуть бути успішними самі, та будуть здатні повести за собою до успіху інших.

Ліга Успіху Запоріжжя 1

Проект триватиме з грудня 2018 року по квітень 2019 року і міститиме цикл тренінгів розвитку особистісних якостей: впевненості у собі, навичок ефективного спілкування, ораторського мистецтва, роботи в команді, лідерства тощо. Також розвиток необхідних знань та вмінь для реалізації власних ініціатив – культурних, соціальних, екологічних, спортивних щодо планування та управління проектами, пошуку ресурсів, вмінню представляти проекти, залучати однодумців і тому побне. Найбільш активні учасники проекту здобудуть можливість поїхати у навчальний візит до одного з міст Західної України. А потім своїми силами спробують реалізувати власні міні-ініціативи на користь рідного міста.

«Щоб проект був більш привабливим для його учасників, ми придумали для нього неофіційну, «фанову» назву: «Ліга Успіху». І вона явно припала до душі! Як сподобалася і сама ідея проекту. Заявок отримали майже в два рази більше, ніж проектом передбачена кількість учасників. Тому відбір тридцяти щасливчиків був справою дуже непростою. Адже кожній людині, яка хоче розвинути себе і допомагати суспільству, хотілося б дати таку можливість», –  розповідає керівник проекту Микола Колодяжний.

Ліга Успіху Запоріжжя 4

Перша зустріч учасників проекту відбулася напередодні Нового року, а за час зимових свят пройшло ще три тренінгових заняття. На них учасники представлялись і знайомилися між собою, висловлювали свої очікування і проходили початкове анкетування. Під наставництвом досвідчених тренерів освоювали навички роботи в команді і колегіального ухвалення рішень, комунікацій і порозуміння в групі тощо. Відбулася і урочиста церемонія «посвяти» в члени «Ліги успіху». А ще учасники проекту провели свій перший волонтерський захід з підгодовування птахів у Національному заповіднику «Хортиця».

Приємно, що цілий пул волонтерів, громадських активістів, представників місцевого самоврядування та бізнесу висловили бажання провести заняття для учасників «Ліги успіху».

Ліга Успіху Запоріжжя

За словами пана Миколи, уже перші відгуки учасників є надзвичайно позитивними. Переконані, що в результаті проекту вдасться сформувати команду, яка стане маленьким ядром для великих перетворень у своїй громаді.

Публікації про проект можна знайти на сайті фонду та у Фейсбук.

Приклади активностей для молоді наводить комунікаційна координаторка ВІ «Активна Громада» в Запоріжжі Олеся Лапікова.

19 січня – Основною темою заняття стало виокремлення власної системи цінностей та знайомство з основами неконфліктного спілкування, як у середині групи, так і в приватному діалозі. Заняття проводилося у практичній, тренінговій формі, учасники майже не сиділи на місці та активно залучалися до виконання вправ і завдань. Крім того, ми розглянули поняття фреймінгу та рефреймінгу інформації, а також те, чому варто брати інформацію з різних джерел та намагатися звести її в спільну картинку.

Другу частину заняття провела запрошена гостя Дарія Панченко, психологиня та мандрівниця. Вона розповіла про можливості бюджетного туризму, зокрема Європою, відповідальне планування, а також важливості бути уважним, відповідальним за своє життя та підготованим до будь-яких несприятливих зовнішніх обставин. Дарія залишатиметься однією з тренерок проекту та відповідатиме за організацію подорожей.

Ліга Успіху Запоріжжя 2

26 січня – Заняття було присвячене роботі у Фейсбуці, адмініструванню публічної сторінки та формуванню власного бренду. Підлітки не тільки познайомилися з можливостями соцмережі, особливостями формування контенту, внутрішньої логіки, але і застосували всі набуті знання на практиці. Учасники створили сторінки своїх груп, обрали аватарки, поставили колективне фото на обкладинку та написали кілька промоційних постів.

Також до молоді завітав лідер волонтерської групи «AngelS», один з відомих волонтерів України, Юрій Вдовцов. Він розповів підліткам про особливості та переваги волонтерства та таке поняття, як «книжка волонтера». Охочі зможуть долучитися до організації свята для дітей одного з інтернатів у Запоріжжі.

Також започаткували The Challenge: учасники були поділені на команди по 5 осіб та отримали перелік жартівливих завдань, які необхідно виконати протягом тижня та викласти результати на сторінках груп.

Ліга Успіху Запоріжжя 3

Надалі планується екскурсія до Запорізького туристичного інформаційного центру, зустріч, присвячена мотивацій та самомотивації за участі спортсменки Вікторія Євтушенко.

– У цілому – учасники пройдуть програми підготовки лідера та громадського активіста, засвоять основи проектного менеджменту та розпланують реалізацію 6 проектів соціальної дії. Підлітки-керівники проектів / найбільш активні учасники візьмуть участь в навчальному візиту до Львову, де відбудеться обмін досвідом з місцевими громадськими організаціями, що працюють в дотичних сферах. Після стаді-візиту команди прикладуть максимум зусиль, щоб усі 6 проектів були реалізовані, – додає Олеся Лапікова.

 

Джерело: Інститут Республіка